Zona
Fotolia 87390317 xs

URBANA POLJOPRIVREDA

Porast populacije traži ubrzanu prilagodbu nekom novom načinu uzgoja hrane, kao i novim tehnologijama. Možda će zvučati nevjerojatno, ali mnogi stručnjaci predlažu tzv. vertikalnu poljoprivredu, točnije uzgoj hrane unutar nebodera.

Prema određenim statističkim podacima, do 2050. godine otprilike 80% populacije na Zemlji živjeti će u urbanim centrima. Ako se uzmu u obzir demografski trendovi, do tog trenutka u vremenu populacija ljudi bi se trebala povećati za nekoliko milijardi, otprilike tri. U okvirima dosadašnjeg načina uzgoja hrane, za prehranu tih nekoliko novih milijardi stanovnika trebalo bi postojati više obradive zemlje nego što je trenutno ima na raspolaganju. Koje je rješenje ove situacije? Porast populacije traži ubrzanu prilagodbu nekom novom načinu uzgoja hrane, kao i novim tehnologijama. Možda će zvučati nevjerojatno, ali mnogi stručnjaci predlažu tzv. vertikalnu poljoprivredu, točnije uzgoj hrane unutar nebodera. Ovakva unutarnja, vertikalna poljoprivreda treba bi biti nadasve efikasna-jeftina za konstrukciju i sigurna za poduzimanje operativnih akcija. Vertikalne farme svoje sjedište dobile bi u srcu svjetskih urbanih centara u ogromnim neboderima.

Smatra se da ako bi one bile uspješno implementirane da bi to donijelo ogromnu urbanu preobrazbu, održivu proizvodnju raznih prehrambenih namirnica i eventualni oporavak ekosistema koji je podlijegao posljedicama horizontalne poljoprivrede. Vertikalna proizvodnja hrane ima svoje prednosti. Jedna od njih je ta da na godišnjoj osnovi jedan hektar zemlje u neboderu daje jednako toliko namirnica koliko i 4-6, ili više što ovisi o namirnici, hektara zemlje u horizontalnoj poljoprivredi. Namirnice koje se uzgajaju na ovakav način nisu podložne vremenskim uvjetima i nametnicima. Također, namjera je da sve namirnice budu organski uzgojene-bez pesticida, herbicida i umjetnih gnojiva. Osim toga, ovakav oblik uzgoja hrane dramatično smanjuje upotrebu fosilnih goriva (nema traktora i ostalih strojeva), stvara održivo okruženje pogodno za urbane centre, stvara nove mogućnosti za zaposlenje, može poslužiti za integraciju u izbjegličke kampove te doprinijeti očuvanju vode i zemlje potrebne za poljoprivredu.

Pogledajte video i posjetite site udruge ZONA 00, OVDJE

Arhiva