Zona
Fotolia 83872228 xs

SNAGA VOLJE

Za sve treba vrijeme i znanje pa tako i za povrat snage volje koje se nalazi u nama, te samo o nama ovisi hoćemo li promijeniti percepciju i uskladiti se s tom silom našeg uma. Saznajte više.

Biti u životu je usko povezano sa snagom volje koju imamo u sebi, no većina odgađa pokrenuti se i njihova operativna sposobnost da bilo što naprave je vrlo niska.

Imati snagu volje znači pokretati se u životu, iskušavati misli i emocije koje su u skladu sa snagom volje, te poduzimati kvalitetne i konstruktivne akcije kako bi se došlo do ciljeva koji oplemenjuju i koji su konstruktivni.

Što paralizira snagu volje?

Snagu volje paralizira stanje u kojem se osoba nalazi, a to stanje se sastoji od emocija koje osoba u tome stanju iskušava, to su emocije koje kod osobe uzrokuju loše raspoloženje, odnosno to je stanje nepoželjnih emocija.

Iz takvog stanja osoba se ne pokreće, već konstantno odgađa i ima pad motivacije. Pojačanjem takvoga stanja još više se pojačava pad motivacije, svaka aktivnost iz toga stanja osobi se čini jako teška i osoba stoji na mjestu.

U takvom stanju ne uspijeva se rezonirati sa prirodnim izvorom zadovoljstva i akcije, pokretačka snaga opada i sve to na kraju rezultira letargijom, stanjem u kojem se osoba ne pokreće, izolirana je i ništa je ne zanima.

Koja je posljedica bivanja u stanju nepoželjnih emocija?

Stanje nepoželjnih emocija stvara destruktivne, nelogične i distorzirane misli, koje vode do destruktivnih emocija i akcija. Neke od takvih misli koje se mogu pojaviti jesu: „ne mogu“, „nemam snage“, „umor me svladao“, „nema smisla sada nešto poduzeti“, „sutra ću“…

Ono što utječe na promjenu emocionalnog stanja nije nekakav događaj, već kako osoba percipira taj događaj u skladu sa njenim mentalnim filterima koje je stvorila kroz život.

Takva mentalna priča u glavi okinuti će nepoželjne emocije koje su u skladu sa takvim mislima, kao dokaz da su takve misli ispravne. Sve to će utjecati na daljnje postupke u životu čovjeka koje u konačnici će rezultirati blokadom poduzimanja bilo kakve akcije i potpunom pasivnošću.

Ovakav začarani krug igre misli i emocija može trajati beskonačno, osim ako se ne nauči nadvladati ga, a posljedice tog začaranog kruga su takve da osoba tone sve dublje i dublje u stanje bez motivacije. Osoba čestim ponavljanjem takvoga stanja može stvoriti jedan toksičan mind set uma koji stvara ogorčenost, bespomoćnost, beznađe i sl., samo zato jer je ušla u taj začarani krug nepoželjnih emocija iz kojega ne zna van.

Kako izaći iz stanja nepoželjnih emocija?

Imati svijest tih misli i raditi na njima omogućuju njihovo restrukturiranje, te samim time i promjenu stanja nepoželjnih emocija. Valja imati znanja o emocionalnoj inteligenciji, upoznati sebe, te samim time dovesti se u jedno stabilno emocionalno stanje. Tada iz takvog stanja može se biti svjestan raznih misaonih distorzija, te percipirati misli koje su realne.

Kognitivno bihevioralna psihologija kategorizirala je glavne misaone distorzije koje se pojavljuju kada su ljudi u stanju nepoželjnih emocija. Poznavanjem ti misaonih distorzija i imanjem svijesti o njima jako je dobar način putem kojeg možemo izaći iz te igre začaranog kruga nepoželjnih emocija.

Za sve treba vrijeme i znanje pa tako i za povrat snage volje koje se nalazi u nama, te samo o nama ovisi hoćemo li promijeniti percepciju i uskladiti se sa snagom volje koju imamo u izobilju.

Autorica teksta jeMartina Ružić Bratović, stručnjakinja za razvoj osobnih i sistemskih potencijala, saznajte više o njezinom radu ovdje

Arhiva