Zona
02h34843

OVLADAJTE STANJEM MINDFULNESSA

Donosimo vam nekoliko učinkovitih vježbi za ovladavanje stanjem mindfulnessa. Naučite ovladati stresnim situacijama i toksičnim stanjima i emocijama. 

Neosporna je činjenica da danas živimo u vremenima prepunim izazova i da je situacija koja je eskalirala sa Korona virusom vrlo nepredvidiva i izvan naše kontrole. Kada se tome pridoda i potres koji je nedavno zahvatio šire zagrebačko područje, lako je objasniti nastanak mnogih zdravstvenih i psiholoških problema. Nagla promjena načina života i izolacija, u kombinaciji sa konstantnim alarmantnim vijestima, lako mogu dovesti do visoke razine stresa, tjeskobe i depresije. Važno je napomenuti da jedina stvar na koju mi možemo utjecati je odluka kako ćemo reagirati na događaje i tu prakticiranje mindfulnessa može biti korisno i od izuzetne važnosti.

Iako mindfulness ne uklanja stres u potpunosti, u trenu kada postanemo svjesni toksičnih emocija i misli koje proizlaze iz neugodnih situacija, mi možemo izabrati kako ćemo se postaviti prema tim emocijama i kako se nositi sa njima. Kada počnemo ovladavati vlastitim emocijama, postaje mnogo lakše i staloženije pristupiti stresnim situacijama i događajima.

U nastavku slijedi nekoliko vježbi za ovladavanje stanjem mindfulnessa:

1. Mindfulness disanje –

Zatvorite oči i fokusirajte se na zrak kako ulazi i izlazi iz vaših nosnica. U slučaju da ne osjećate svoj dah lagano stavite ruku ispod prsnog koša i primjetite kako se ruka lagano diže i spušta sa vašim dahom i budite svjesni svoga disanja.

Fokusirajte se na svoj dah i čim primijetite da su misli počele lutati vratite fokus na disanje. Radite ovu vježbu minimalno dvije minute a s vremenom postupno produljite trajanje ove prakse.

2. Mindfulness promatranje –

Ovo je jednostavna ali iznimno moćna vježba jer nas vraća u trenutak “ovdje i sada”. Prvi korak je da odaberemo neki objekt u našoj blizini na koji ćemo se u potpunosti fokusirati sljedećih minutu do dvije. To može biti, primjerice, slika na zidu ili stolac ili bilo koji predmet koji odaberemo. Sljedeći korak je da se maksimalno opustimo i da promatramo taj predmet koliko god dugo nam to naša koncentracija dopusti. Sada promatrajte taj predmet kao da ga vidite prvi puta. Vizualno istražite svaki njegov aspekt i sve detalje. Usmjerite svu svoju pozornost i počnite sa 1 do 2 minute, a kako moć fokusa bude rasla, povećajte trajanje vježbe.

3. Mindfulness slušanje-

Ova je vježba kreirana da utrenira naš um da manje potpada pod utjecaj ranijih iskustava i stvorenih predrasuda. Većina onog što osjećamo je kreirano pod utjecajem prošlih iskustava. Primjerice, možemo osjećati jaku odbojnost prema nekoj pjesmi samo zato što nas podsjeća na neko neugodno iskustvo iz naše prošlosti. Prvi korak vježbe je da odaberemo jedan zvuk i u potpunosti se fokusiramo na njega. To može biti npr. zvuk ptica ili zvuk prometa. Nakon što usmjerimo svu pozornost na taj zvuk važno je ne prosuđivati taj zvuk niti ga stavljati u određene ladice. Dozvolite si da osjetite taj zvuk u potpunosti; njegovu glasnoću, energiju, kao i dinamiku tog zvuka. Odvojite taj zvuk u svom umu od svih drugih zvukova koje ga okružuju. U početku neka ova vježba traje tri minute a kasnije ako osjetite potrebu produljiite njeno trajanje na 10 do 15 minuta.

Ovaj tekst za vas je napisao Neven Škrgatić, više o njegovom radu saznajte ovdje

Arhiva