Zona
Hrvatska%20amazona

HRVATSKA AMAZONA

Ušće Mure u Dravu jedno je od neprepoznatih prirodnih pozornica u Hrvatskoj. Srce joj čine posljednje očuvane nizinske rijeke u Europi. Ovaj prekrasan dragulj prirode mnogi nazivaju hrvatskom Amazonom Upoznajte je kroz odličan dokumentarni film.

Ušće Mure u Dravu jedno je od neprepoznatih prirodnih pozornica u Hrvatskoj. Srce joj čine posljednje očuvane nizinske rijeke u Europi. U njenim prostranim poplavnim šumama, rukavcima i sprudovima žive jeleni, djetlići, vodomari i ostale životinje. Područje ušća Mure u Dravu obuhvaća neke od najbolje očuvanih europskih močvara i predstavlja dom ugroženih životinjskih vrsta. Sve ove vrste oslanjaju se na prirodno pomicanje riječnog korita, kao i na staništa poput poplavnih šuma, pijeska i šljunkovite obala rijeke.

Ovaj prekrasan prirodni dragulj bio je do nedavno ugrožen kontroverznim projektom koji bi ga pretvorili u beživotni riječni kanal, a sve zbog ostvarenja profita. Zalaganjem međunarodnih i nacionalnih organizacija, eko društava i entuzijasta ovaj projekt je zaustavljen te je spriječen ekocid jednog od posljednjih prirodnih ekosustava Europe.

S radošću vam preporučujemo da pogledate dokumentarni film Gorana Šafareka, koprivničkog biologa koji je dao ogroman doprinos očuvanju i promociji ovoga prekrasnog biorezervata.

Nakon što pogledate ovaj trailer preporučujemo vam da napravite izlet u ovaj prekrasan biorezervat pod zaštitom UNESCO-a.

Arhiva