Zona
Fotolia 76186756 xs

UTJECAJ TELEVIZIJE NA MEMORIJU

Istraživanja o utjecaju TV-a na memoriju su podijeljena. Saznajte više.

Koji stav zauzeti vezano za naviku gledanja televizije? Znanstvenici imaju podvojeno mišljenje. Neuropsiholog sa Sveučilišta Qeensland, Nancy Pachana ne smatra isključivo televiziju odgovornu za stanje memorije. Zdrava i adekvatna prehrana te aktivni životni stil također uvelike doprinose aktivnosti memorije. U prilog njezinoj teoriji ide i istraživanje vršeno u Australiji, koje je pokazalo da konzumiranje većih količina ribe utječe na kvalitetu memorije.

Tko bolje pamti?

Iako postoje razna mišljenja oko utjecaja televizije na pamćenje, isto tako postoje i razna istraživanja na tu temu, a pogotovo na temu memorije. U jednom internetskom istraživanju prikupljen je uzorak od gotovo 30 000 ljudi kojima je zatim bila testirana memorija. Istraživanje se baziralo na vrlo jednostavnom principu. Ispitanicima su dani određeni popisi koje su trebali zapamtiti, trebali su se prisjetiti imena, lica  i slično. Ključ istraživanja bio je u tome da su se rezultati, dobiveni na zadacima koje su ispitanici izvršavali, komparirali s njihovim navikama, kao što su konzumiranje alkohola, čitanje knjiga, kvaliteta prehrane i gledanje televizije. Na kvalitetu dobivenih rezultata, tj. na aktivnost memorije, zaključili su da najveći utjecaj ima televizija. Zaključak istraživanja bio je taj da su ispitanici koji gledaju manje od sat vremena televizije dnevno ostvarili i bolje rezultate. Istraživači su zbog te činjenice predložili ljudima, da ako ništa drugo, barem smanje satnicu koju provode pred televizijom. Manja količina alkohola, ispod dva alkoholna pića u svakodnevnoj konzumaciji, također se pokazala kao vrlo velika dobrobit za memoriju, budući da su ispitanici koji konzumiraju male količine alkohola postigli puno bolje rezultate u svim testiranjima memorije. No, istraživači su naglasili činjenicu da rezultati nisu podvrgnuti statističkim proračunima, pa im iz tog razloga nedostaje statistička značajnost. Istraživači napominju da, budući da postoji odsutnost statističkih podataka, također postoji mogućnost da ispitanici nisu govorili istinu.

Doprinos aktivnoj memoriji

Iako se istraživači iz prethodnog istraživanja zalažu za smanjenju količinu gledanja televizije, ipak svjestan izbor programa može doprinijeti trenutnom stanju memorije. Određeni televizijski programi mogu biti iznimno poticajni za razvoj memorije. S ovom tezom slaže se i neuropsiholog Nancy Pachana. Primjerice edukacijski programi i emisije, koji doprinose osobnom znanju, mogu povećati aktivnost memorije te ju učiniti aktivnom tijekom gledanja istih. Pachana objašnjava da gledanje televizije može biti iznimno pasivna aktivnost te da je bilo koja aktivna aktivnost bolja, ali nadodaje, kako televizijski kvizovi mogu jako dobro utjecati na memoriju te da ih je poželjno imati u televizijskom programu. Čitanje knjiga, a pogotovo znanstvene fantastike, smatra se aktivnom aktivnošću koja blagotvorno djeluje na stanje memorije.  Isto tako, rješavanje križaljki ima jednaki efekt. No, bez obzira na navedene činjenice, Pachana ostaje pri mišljenju da televizija nije toliko loša, već ju smatra isključivo kao nešto što oduzima vrijeme i fokus od činjenja stvari koje mogu biti puno aktivnije za mozak.

Arhiva