Zona
Dreamstime m 13924538

TRENING JE "CODE" USPJEHA

Treningom u sportu i drugim životnim područjima stvaramo "code" uspjeha. Čime god da se bavili, raditi ćemo to vrhunski. Saznajte više.

Autor teksta: Zlatko Olić, stručnjak za razvoj ljudskih potencijala, specijaliziran za sport. Posjetite njegovu facebook stranicu ovdje

Bavljenje sportom posebno je bitno za fizički i psihički razvoj djece, mladih, ali i odraslih. Opće je poznato kako djeca, koja se bave sportom, pravilno razvijaju svoje fizičko tijelo. Ono o čemu se manje priča je psihički odnosno umni razvoj.

Dobro nam je poznata latinska izreka: „Mens sana in corpore sano“ - Zdrav duh u zdravom tijelu.

Zdrav duh

Zdravo fizičko tijelo sportaša/sportašice je nešto što je odmah vidljivo i predstavlja materijalni rezultat treninga. Ono nematerijalno sportaša/ sportašice predstavlja duh.

Što znači imati zdrav duh?

Zdrav duh predstavljaju kvalitetne vrijednosti, koje sportaši/ sportašice integriraju u svoju osobnost, a rezultat su bavljenja sportom. Te vrijednosti su: suradnja, poštovanje , integritet.

Razvoj tih vrijednosti kod djece, dovodi do ispravnog ponašanja.

Možemo reći da razvijanjem zdravog duha, stvaramo code uspjeha.

Najvažnije je dati sve od sebe

U svijetu odraslih često se priča o uspjehu i neuspjehu. Rezultat se mjeri u količini uspjeha koje imamo u životu. Ista stvar je u sportu. Gotovo stalno se potencira uspjeh kao nešto dobro, a neuspjeh kao nešto loše. Djeca i vrhunski sportaši/ sportašice ne razmišljaju tako.

Vrlo je važno da trener/trenerica, već u najranijoj dobi, objasni mladim sportašima/ sportašicama da u sportu ne postoje neuspjesi, već da postoje – pokušaji i ispravci, koji se treningom pretvaraju u uspjeh. Uspjeh je savladavanje prepreka.

U životu i sportu, ionako, je najvažnije dati sve od sebe.

Razvoj osobnosti djece u sportu

Osobnost se razvija bolje za djecu koja su u sportu. Zašto je to tako? Zato što se djeca u sportu bave treningom. Trening je proces učenja vještine, koja je potrebna za određenu izvedbu ili aktivnost.

Smisao treninga je napraviti pozitivnu promjenu u izvedbi. Ta pozitivna promjena se dešava, kada imamo posvećenost i kontinuitet u učenju.

Kada smo kao djeca, kroz sport, naučili kako učiti, to nam ostaje upisano u osobnost, kao code. Kasnije, taj code, nam koristi i kao odrasloj osobi. Bilo da se radi o sportu, školi, poslu, ili o samorazvoju, čime god se bavili, raditi ćemo to vrhunski.

Zato što treningom u sportu, stvaramo code uspjeha.

Arhiva