Zona
Fotolia 46568923 xs

TAJNO DRUŠTVO ILI DRUŠTVO TAJNI

Masoni su najveće tajno društvo na svijetu, a u njihovim redovima sjedilo je čak 14 američkih predsjednika te velik broj istaknutih ličnosti kroz povijest. Masoni su jedna od najmističnijih tajnih organizacija koja stoljećima egzistira u sjeni. Saznajte više.

Jedna od najmističnijih tajnih organizacija koja u sjeni društva egzistira već stoljećima zasigurno su masoni odnosno slobodni zidari. Ovo tajno društvo iako je kroz povijest povezivano sa štovanjem Sotone, s čuvanjem Svetog grala, te raznoraznim mističnim obredima, ipak se kroz povijest može pohvaliti s mnogim istaknutim članovima. N po čemu su slobodni zidari toliko posebni, te kako su se uspjeli očuvati kroz tolika stoljeća?

Tko su masoni?

Masoni ili slobodni zidari mističan su i strogo hijerarhijski organiziran pokret koji se razvio u vrijeme liberalnog prosvjetiteljstva. Radi se o isključivo muškom društvu osnovanom na "najčišćim" načelima pobožnosti i vrlina, a nadovezuje se na tradiciju zidarsko-klesarsko-graditeljskih cehova, pa otuda proizlaze njihovi simboli šestar i trokut. Masoni su najveće međunarodno tajno društvo na svijetu koje prema nekim podacima danas broji preko 6 milijuna članova. Slobodni zidari su specifični po mističnim obredima, tajnim znakovima i rukovanju prema kojima se članovi međusobno prepoznaju. Masoni tvrde da laici čitajući njihove napisane obrede ne mogu shvatiti bit masonstva, već tako nešto mogu učiniti isključivo članovi.

Masonom teoretski može postati svaki vjernik neovisno o vjeroispovijesti bilo da je kršćanin, židov, musliman, hindus ili budist, a samo društvo funkcionira više prema principima bratstva. Društva slobodnih zidara zabranjivana su diljem svijeta budući da su ih smatrali antikršćanskim i sotonistički orijentiranim. Tako su ih zabranjivale i mnoge Crkve poput rimokatoličke i pravoslavne, dok ih je naprotiv anglikanska crkva objeručke prihvatila, pa su stoga danas mnogi vodeći masoni anglikanske vjeroispovijesti.
Masoni su u prošlosti bili poznati graditelji, te su izgradili brojne škole i crkve te su bili poznati po svojim dobročinstvima. Ispočetka su društvo masona zapravo sačinjavali i sami graditelji, no kasnije se proširilo i na ostala zanimanja, a preuzeli su simbole i neka vjerovanja iz drevnog Egipta, te postali tajno udruženje.

Povijest slobodnih zidara

Upravo je Crkva imala jednu od glavnih uloga kod nastanka masonskog udruženja. Naime, zbog progona velikog broja humanističkih slobodnih mislilaca i intelektualaca koji su isticali individualnost čovjeka od strane crkve, upravo su se oni bježeći od progona okupili u ovu organizaciju. Obredne rituale preuzeli su iz raznih orijentalnih religija i kultova. Slobodni zidari ispočetka su putovali od jedne zemlje do druge te pomagali u gradnji katedrala i crkava.

Pored objekata koje su gradili, podizali bi i tzv. lože, gdje su zajedno provodili slobodno vrijeme. Prve lože izgradili su u Engleskoj, zemlji s većinskim anglikanskim stanovništvom. 24. lipnja 1717. godine četiri su londonske lože oformile veliku ložu koja je postala glavna loža Engleske. U to vrijeme masonerijom se kao oružjem služila i britanska vlada, a masoni su se polako proširili preko loža koje su se osnivale u drugim državama. Kralj Edward VII, David Loyd George, i Winston Churchill samo su neki od poznatijih članova engleske lože. Francuski su pak masoni na čelu s Voltaireom, Denisom Diderotom, Jean-Jacquesom Rousseauom, Victorom Hugom u masonstvo uveli revolucionarne, buržujske ideje protiv feudalnog poretka.

Revolucija u njemačkoj loži bila je uvođenje kršćanskog nauka u njihova učenja, koja su zagovarali poznati masoni Johann Wolfgang von Goethe, Johann Gottlieb Fichte, Wolfgang Amadeus Mozart i Ludwig van Beethoven. Mnogi tvrde da je najpoznatiji slobodni zidar na našim područjima Maksimilijan Vrhovac te da je njihovom učenju bio vjeran do kraja života. Jedan poznati mason na čelu Lyonske lože bio je i kontroverzni grof talijanskog podrijetla Alessandro Cagliostro koji je u 18. stoljeću tvrdio da može praviti zlato, čudesno iscjeljivati, produžiti spolnu moć i život do 5557 godina. On je naime u masonstvo uključio i ženske lože nad kojima je predsjedavala kraljica od Sabe.

Inicijacija

Masonom može postati odrastao muškarac koji vjeruje u postojanje nekog vrhunskog bića i besmrtnost duše, a da pritom ima sposobnost plaćanja određene članarine. Muškarac ne smije sam zatražiti da ga se primi u društvo, već društvo osobno poziva članove koje smatra dovoljno vrijednima da bi im se iskazala ta čast, te potencijalnom kandidatu daju naslutiti da bi ga voljeli imati u svojim redovima. Nakon poziva slijedi proces inicijacije koji se sastoji od četiri faze.

Proces počinje tako da kandidat skida svoj kaput i kravatu te odstranjuje sav novac i predmete od kovine kao znak da ulazi u slobodne zidare potpuno siromašan i bez novca. Pritom se njegova lijeva nogavica zavrće do koljena i košulja raskopčava da se vidi lijeva strana prsiju, te se skida desna cipela na koju se obuva papuča. Stavlja mu se povez preko očiju da se simbolično pokaže da je kandidat u â?˜stanju tameâ??, a oko vrata mu se stavlja omča.

Zatim slijedi druga faza inicijacije u kojoj muškarca vode preko praga lože gdje mu se na putu ispriječi stražar koji uperi bodež prema ogoljeloj strani njegovih prsiju, nakon čega ga u trećoj fazi odvode Velikom meštru te lože pred kojim kandidat mora kleknuti i odgovarati na njegova pitanja te se zakleti na tajnost. U protivnom, ako mason prekrši zavjet tajnosti mora mu se prerezati grkljan, istrgnuti jezik iz korijena te zakopati u pijesak, mada je ta kazna zapravo više simbolična negoli se primjenjuje u praksi.

U četvrtom stadiju kandidat je proglašen masonom, skida mu se povez s očiju i uz rukovanje pokazuje mu se mjerilo promjera 60 cm koje prikazuje 24 sata jednog dana koje treba utrošiti za rad, molitvu i osvježenje, čekić koji predstavlja moć svijesti i dlijeto koje simbolizira napredak u obrazovanju.

Principi slobodnih zidara

Iako se na slobodne zidare gleda kao na tajno društvo, oni o sebi ne misle tako, već se smatraju više zatvorenim privatnim društvom. Danas se zapravo za njih više može reći da su društvo s tajnama nego tajno društvo. Tajna masona vezana je uz rituale, koji su zapravo i sami različiti od lože do lože. Do današnjih dana u samom središtu djelovanja slobodnih zidara je dobrotvorni rad, moralni razvoj i razvoj i održavanje bratstva i prijateljstva unutar društva. Iako otprilike svaka loža ima svoje različite rituale geometrijski i arhitektonski motivi prisutni su u svima.

Njihov glavni simbol je kutomjer i kompas, tipični arhitektonski alati, tako uređeni da formiraju četverokut. Za kutomjer kaže da predstavlja stvar ili materiju, a kompas duh ili um. Ti se simboli pojavljuju na sastancima zajedno sa svetom knjigom koja može biti biblija, kuran ili masonski ustav, ovisno o loži. Većina masonskih simbola po prirodi je matematička, posebno geometrijska, te je vjerojatno to jedan od razloga zašto je bratstvo slobodnih zidara privuklo toliko racionalista poput Voltairea, Fichtea, Goethea, George Washingtona, Benjamin Franklina, Mark Twaina i drugih.

Masoni nemaju konkretan naziv za "svevišnjeg" zbog toga jer ne žele da ih se miješa s nekom religijom, no o Bogu često govore kao o velikom arhitektu svemira. Prema zaslugama, trudu, učenosti i godinama u članstvu masona, slobodni zidari prolaze kroz određene stupnjeve. Početni naučnik je prvi stadij koji obuhvaća sve masone koji su tek pristupili društvu. Napredovanjem u društvu on postaje kolega zanatlija, dok je najviši stupanj masona veliki meštar.

Kritike na račun masona

Čim je nešto tajno, opća je pretpostavka da se zasigurno ne radi o nečem dobrom, pa je tako i s masonima. U kršćanskim krugovima proglašavani su sotonistima, zbog navodnog obožavanja sotone kao velikog arhitekta svemira. Sam papa Klement XII u enciklici "In eminenti" iz 28. travnja 1738., također je osudio slobodno zidarstvo kao sotonizam, za što je zaslužan i američki pisac ujedno i mason Albert Pike koji je otvoreno zastupao takav stav.

Masonima se predbacuje i to što ne primaju žene u članstvo. Razlog tome je to što masoni smatraju da bi se to protivilo drevnim odredbama slobodnih zidara. No iako žene ne mogu pristupiti regularnim ložama, postoje lože osnovane i namijenjene samo ženama poput "Reda istočne zvijezde" i "Kćeri Nila". One imaju svoje rituale i tradiciju no bazirane su na modelu masonerije.

Iako su masoni najveće tajno bratstvo na svijetu i iako su u 21. stoljeću još uvijek obavijeni velom tajni, ono što im se mora priznati zasigurno je to da su u svojim redovima uspjeli okupiti ogroman broj istaknutih ličnosti, pa je tako prema nekim podacima čak 14 američkih predsjednika bilo slobodni zidari. Vjerojatno je još velik broj povijesnih ličnosti spadao u to društvo, pa se samo postavlja pitanje koliko su masoni utjecali na razvoj povijesnih događaja, te tko su slobodni zidari koji sjede u masonskim ložama danas?!Arhiva