Zona
Fotolia 14827834 xs

STONEHENGE I NJEGOVE TAJNE

Iz kojeg razloga je izgrađen Stonehenge pitanje je koje je stoljećima intrigira ljudsku maštu. Jedna grupa arheologa vjeruje da je korak bliže odgovoru. Saznajte više.

Iz kojeg razloga je izgrađen Stonehenge pitanje je koje je stoljećima intrigiralo ljudsku maštu. Jedna grupa arheologa vjeruje da je korak bliže odgovoru. Po prvi puta dobiveni podaci, sredinom 2008. godine, ukazuju na činjenicu da je Stonehenge oko 3000 godina prije Krista bio groblje. Prije ovog podatka, arheolozi su pretpostavili da je to mjesto bilo korišteno kao mjesto za pokope samo između 2800. i 2700. godine prije Krista. Danas, Mike Parker-Pearson, sa Sveučilišta Sheffield u Velikoj Britaniji, koji je vodio ovo istraživanje, vjeruje da su pogrebi bili glavna komponenta Stonehengea u svim njegovim fazama postojanja te da je to mjesto bilo groblje koje je postojalo kroz mnoga stoljeća.

Brojnim iskopinama pronađenim na nalazištima, na i oko Stonehenga, arheolozi su potvrdili ovu teoriju. Također, prema rezultatima brojnih iskopina Parker-Pearson smatra da se Stonehenge treba tretirati kao dio puno većeg kompleksa građevina koje su se u prošlosti nalazile u njegovoj okolici. Međutim, iako se smatra da je Stonehenge bio mjesto za pogrebe, za mnoge to nije dovoljan razlog da se Stonehenge proglasi isključivo grobljem. Za mnoge funkcija groblja ne mora biti jedina i glavna svrha Stonehengea. Zašto? Stručnjaci kao razlog navode da pogrebna mjesta ponekad imaju puno više značenja i funkcija. Stoga, za sad arheolozi imaju jedan odgovor više i bliže objašnjenju Stonehenga, ali većina se slaže da to nije sve. Tim Darvill, sa Sveučilišta Bournemouth u Velikoj Britaniji, i Geoff Wainwright, arheolog na English Heritageu, vjeruju da je kamenje, koje predstavlja mjesto koje se zove Stonehenge, bilo centar iscjeljenja, nešto kao svojevrstan oblik prethistorijskog Lourdesa. Ova dvojica istraživača vjeruju da se objašnjenje svrhe Stonehenga krije u samom kamenju kojeg oni i istražuju. Osim toga, kemijska analiza brojnih iskopina ljudskih ostataka pronađenih oko Stonehenga pokazala je da su njihovi vlasnici bili ljudi koji su došli iz puno daljih krajeva od onog na kojem se nalazi Stonehenge, a navedeni ostaci su ukazali i na znakove raznih ozljeda ili bolesti. Izuzev ove dvije isključive teorije, postoje i oni koji ih obje uzimaju u obzir smatrajući da je Stonehenge nekada bio i mjesto iscjeljivanja i mjesto za pokope. Istraživanja na ovu temu se i dalje nastavljaju.

Pogledajte video:

Arhiva