Zona
Fotolia 129964489 xs

SPOZNATI SEBE

Ako ne možemo prihvatiti odgovornost za svoju patnju , tada ne možemo niti imati moć da je zaustavimo i transformiramo. Nemojte sami sebi stajati na putu samospoznaje. Saznajte više.

Vezanost zasljepljuje. Vezanost je korijen patnje. Odmak je sloboda. Vezanost se manifestira na mnogim razinama života, jer je ukorijenjena u ego konstrukt, našu samosvijest, self-image, pogled na sebe i percepciju svijeta.Što se više poistovjećujemo sa stvarima, sve se više vežemo za njih. Ta veza, identifikacija, vrednovanje i vezanost nas sprječava da budemo u mogućnosti iskreno se procijeniti, ocijeniti, razabrati i prosuditi stvarnost koja proturječi našim uvjetovanim vezanostima. Sve što je u našoj okolini, društvu, medijima; sve te informacije snažno utječu i uvjetuju da budemo ono što jesmo. To se uglavnom događa automatizirano, nesvjesnim i podsvjesnim kondicioniranjem. Kakva god informacija da stigne prva, imamo tendenciju da joj damo više vrijednosti i težine, bez obzira bila ona točna ili ne. Kontradiktorne informacije, koje se protive toj prvoj informaciji, bivaju odbijene zbog kognitivnih predrasuda. Vezanost za neistinitost drži nas usidrenima na nju i često ne možemo vidjeti izvan te "tunel-vizije".

Subjektivna vezanost

Često ne vidimo stvarnost kakva jest, jer ne gledamo na stvari objektivno i na nevezan način. Pokušati ćemo pronaći istinu kroz prizmu privrženosti kojom se čuva naša vizija. Ostajemo vezani i fokusirani na naše vlastito mišljenje i svjetonazor. Da bi utvrdili istinu treba se odvojiti od nas samih, naših akcija, ponašanja, pogleda na sebe i pogleda na svijet. To je objektivna procjena stvarnosti, gdje ne dopuštamo da naša osobna unaprijed stvorena mišljenja djeluju kao zid i barijera zbog koje ne vidimo stvarnost onakvom kakva je. To stvara probleme. Želimo se osjećati dobro vezano za sebe. Želimo vjerovati da smo dobri i ispravni. Ne želimo priznati da smo u krivu ili da činimo loše i podržavamo ono što je neispravno. Sve je to dio zamke užitka, da tražimo zadovoljstvo i izbjegavamo bol. Tražiti istinu znači prihvatiti zadovoljstvo i bol stvarnosti. Većina ljudi su nesposobni zaista tražiti istinu jer su previše vezani za sebe; svoj ego, sliku o sebi i svjetonazore pa trebaju održavati ove konstrukte da se osjećaju dobro, integrirano i cjelovito. Suočavanje s teškom i neugodnom istinom nas vodi daleko od našeg "dobrog osjećaja" u stanje nesigurnosti i nelagode. Za to je potrebno duboka razina samopoštovanja i osobne odgovornosti. Subjektivno kondicioniranje i vezanost sprječava točnu percepciju proturječnih informacija. Subjektivna vezanost sprječava točnu percepciju svijeta, sebe i razvitak većeg potencijala samospoznaje. Subjektivna vezanost odbacuje i negira istinu u korist već postojećih programa ponašanja i životnih obrazaca. Ovaj program nam se postupno nameće od djetinjstva. Moramo se odučiti od onog što smo naučili. Treba formatirati i instalirati novi operativni sustav za život, jer je ovaj instaliran oštećen na više načina.

Odvojenost od ciljeva

Odvojenost od ciljeva znači odvajanje od kondicioniranja načina kako se doživljavamo. To omogućuje poštenu procjenu informacija, što je najvažnije kada se raspravlja o istinskom razumijevanju. Osoba koja ne radi za državu može lakše shvatiti i prihvatiti da je prisila vlasti nemoralna. Dok netko tko radi za državu, ulaže u državu, ima svoje postupke koji podržavaju državu će vjerojatno biti manje u stanju shvatiti i prihvatiti da je prisila vlasti nemoralna. Vezanost za sebe i ono što radimo sprječava poštenu procjenu stvarnosti. Kada iskreno možemo prihvatiti i suočiti se s onim što "jest" na putu smo prevladavanja onoga što se ignorira i što nas sputava, bilo pojedinačno ili kao društvo. Možemo napraviti korak natrag od onoga što smo oduvijek mislili da znamo da je istinito. Možemo naučiti otpustiti naše vezanosti.

Upoznaj samoga sebe

Možemo priznati da smo bili u krivu kad smo zamislili boji način. Upoznajte samoga sebe. Prestanite se zavaravati, biti prevareni, izmanipulirani, imati um pod kontrolom, ispranog mozga, programirani, uvjetovani, obmanuti i nasamareni. Svaki korak u pogrešnom smjeru traži dva koraka u pravom smjeru da se ispravi šteta. Možemo pretvoriti lažno kondicioniranje sebe prema istinitijem Ja. Odučiti se onog što smo naučili automatski i nesvjesno. Umjesto toga treba dobrovoljno odabrati naučiti preciznije znanje o svijetu i sebi (samo-znanje).

"Poslušajte ove riječi, vi koji žele istražiti dubine prirode: ako ne možete pronaći u sebi ono što ste tražili, to nećete naći ni vani. Ako zanemarite čuda vlastite kuće, kako očekujete pronaći druge čudesa? U tebi se krije blago svih blaga. Upoznajte sebe i spoznati ćete svemir i bogove "

(Pitija, Oracle u Apolonovom hramu u Delfima, Grčka)

Upoznajte sebe i spoznati ćete svemir i "bogove"? Spoznati sebe, svijest, kako to radi, kao stvaralac i generator našeg iskustva i ko-kreator aspekata stvarnosti koji se mogu promijeniti i žive u umjetno stvorenom ljudskom svijetu. Mi smo kreatori, mi smo generatori, sve dolazi iz svijesti, unutarnjeg, nevidljivog, "skrivenog, nematerijalnog, duhovnog", uzročnog područja svijesti.Tada manifestiramo naš vanjski izraz svijesti akcija u svijet. Kauzalni kreatori siju akcije i efekte. Ovo je način na koji smo mi "bogovi", kada shvatimo moć metafore i simbolike. Mi kao svijest, ja, "duša", "duh", "bog" su unutarnji, a mi djelujemo u vanjskoj stvarnosti, postojanju i svemiru gdje stvaramo ljudski svijet. "Bogovi" koji stvaraju svemir.Drevni bogovi iz mitologija su antropomorfizirani simboli kvalitete unutar svijesti i drugih metafora stvarnosti i života. Također, astrologija je "karta svemira", tj karta zviježđa, koja je simbolički prikaz naših tijela i kvalitete svijesti. Na taj način, mi smo doista svemir.

Kada učimo o samospoznaji, svijesti, psihi, psihologiji, predrasudama, zabludama, itd, bolje smo opremljeni za spoznavanje stvarnosti kroz objektiv sebe. Naš objektiv ima veću moć uvećanja i u mogućnosti smo jasnije vidjeti oprečne informacije. Postajemo sve više biti u stanju odvojiti se od sebe i biti spremni otpustiti naše pogreške i nepravde kako bi ih ispravili. Samospoznaja traži razmišljanje, promišljanje i kontemplaciju i pogled na sebe u zrcalu. Nemojte stajati na putu vlastite samospoznaje. Vezanost nas čini slijepima za razumijevanje samih sebe. Ako ne možemo uvidjeti da patimo, tada ne možemo ni imati moć da zaustavimo ili smanjimo patnju.

Autor teksta je Kris Nelson, autor i vlasnik web portala Evolve Consciousness.

Arhiva