Zona
Fotolia 144553101 xs

SMILJE - CVIJEĆE KOJE NIKADA NE VENE

Upoznajte dobrobiti jedne jednostavne biljke koja je od davnina poznata po snažnom regenerativnom djelovanju na kožu. Ovu biljku nazivaju besmrtnom. Naučite više.

Raste na kamenitom i krševitom području Sredozemlja, smilje (Helichrysum italicum), nazvana imortelle-besmrtna, što opravdava svojim karakteristikama života na mjestima gdje rijetko koja biljka može opstati.

Zanimanje za ovu jednostavnu, skromnu biljku žutih cvijetova zbog svog marketingom potaknutog ugleda kao Anti-age u zadnje vrijeme sve više raste iako se smilje spominje već u dijelima antičkih, rimskih i grčkih pisaca o njegovom snažnom regenerativnom dijelovanju na kožu, a naše su ga žene u Dalmaciji od davnina koristle u svojim domovima u obliku čaja, tinktura, macerata.

Destilacija smilja vrši se odmah nakon žetve pri čemu dobivamo eterično ulje i hidrolat ili cvijetna vodica.

Eterično ulje smilja je jedno od najboljih sredstva protiv hematoma (modrica).

Jednostavno namažemo na područje modrice neko od baznih brzoupijajućih ulja (lješnjaka,badema,avokada) te nakapamo 2-3 kapi smilja.

Hranjivo ulje protiv bora možemo si sami učiniti tako da u 20ml baznog hladnoprešanog ulje argana dodamo 5-6 kapi eteričnog ulja smilja.Prije samog nanošenje preporučujemo kožu pošpricati hidrolatom smilja.

Eterično ulje smilja dobro djeluje i kod popucalih kapilara i proširenih vena na nogama.

100ml baznog hladnoprešanog ulja lješnjaka

25kapi eteričnog ulja smilja

25kapi eteričnog ulja ružmarina

30kapi eteričnog ulja čempresa

20kapi eteričnog ulja lavandina

30kapi eteričnog ulja limuna

Koristiti jednom do dva puta dnevno, masirajući od gležnja prema gore.

Hidrolat smilja pojačava mikrocirkulaciju te ga koristimo direktno na kožu kao tonik kod osijetljive,umorne,problematične i aknaste kože.Umanjuje podočnjake.

Može se koristiti kao vodica za ispiranje usta kod paradentoze kao i u kombinaciji sa hidrolatom lovora izvrstan je za njegu desni.

Ubrzati će zacjeljivanje kože kod tetovaža i piercinga.

Više informacija o smilju i njegovim preparatima te kako ih nabaviti možete dobiti ovdje

Arhiva