Zona
Sezona%20uragana

SEZONA URAGANA

Uragan je snažna tropska ciklona koja nastaje interakcijom toplog oceana, vlage i vjetra, koji stvaraju uraganske spirale. Vrijeme uragana obično traje od lipnja do studenoga. Saznajte više.

Uragan je snažna tropska ciklona koja nastaje interakcijom toplog oceana, vlage i vjetra, koji stvaraju uraganske spirale. U centru spirale nalazi se miran dio koji se naziva "oko", prosječne širine između 30 - 50 kilometara. Oluja koju uragan stvara može obuhvatiti područje oko 650 kilometara.

Vrijeme uragana obično traje od lipnja do studenoga, s time da najjači intenzitet uragani imaju u kolovozu i rujnu. Najjača aktivnost uragana događa se u blizini "oka", i ta aktivnost naziva se "stvaranje očnog zida". Sa vrha očnog zida veći dio zraka ispuhuje se prema van, čime izaziva kretanje i usisavanje. No, jedan dio zraka se upuhuje prema unutra i prolazi kroz "oko", stvarajući mirno područje u njemu, bez oblaka i vjetra. Na sjevernoj hemisferi zemlje uraganski vjetrovi kreću se u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, dok se na južnoj kreću obrnuto. Uragan najavljuju tamni oblaci i pojačana aktivnost vjetrova. Vrlo često, približavajući se kopnu, uragan donosi tropske kiše, jake vjetrove te vrlo često podiže ogromnim valovima razinu mora.

Jačina uragana mjeri se Saffir Simpsonovom skalom. Jačina uragana skalirana je od 1 - 5.

Kategorija 1. - jačina vjetra od 120 - 153 kilometra na sat. Ova kategorija ne ugrožava čvrste građevine, ali može uzrokovati manje poplave. Nanosi štetu drveću itd ...

Kategorija 2. - jačina vjetra od 154 - 177 kilometra na sat. Oštećuje krovove, vrata, prozore. Niži nivo zemljišta i priobalno područje mogu biti poplavljeni dva do četiri sata prije stizanja centra uragana.

Kategorija 3. - jačina vjetra je od 178 - 209 km/h. Izaziva strukturalne štete malim naseljima, posebno zbog poplava. Kada uragan dosegne ovu kategoriju, vrši se evakuacija stanovništva.

Kategorija 4. - jačina vjetra je od 210 - 249 km/h. Nosi krovove kuća, stvara erozije tla, uništava kuće u blizini obale te stvara velike poplave. Nužna je evakuacija stanovnika.

Kategorija 5. - jačina vjetra je iznad 249 km/h. Nosi krovove i na većim stambenim objektima, a manje građevine vjetar može u potpunosti otpuhati i srušiti. Nužna je masovna evakuacija stanovnika.

Uraganima su najčešće su pogođeni južni Atlantik, pojas Karipskog mora, Meksički zaljev i Istočni pacifik. Svake treće godine SAD pogode jači uragani, u takvoj godini u prosjeku ih je pet, a najmanje dva su iznimno jaka.

Kada brzina olujnog vjetra prijeđe 210 km/h, ljudi se upozoravaju na moguću pojavu uragana. Kada se počne stvarati pijavica, ta pojava dobiva ime, muško ili žensko prema šest postojećih međunarodnih usporednih skala.

Najubojitiji uragani u povijesti SAD bili su:

Uragan Andrew (kategorija 5, 1992. Šteta: 34,954,825,0004 USD)

Uragan Hugo (kategorija 4, 1989, Šteta: 9,739,820,675 USD)

Uragan Katrina poharao je 2005. Floridu, Teksas, te je razorio New Orleans. To je bio uragan 5. kategorije i smatra se da je taj uragan bio najrazorniji i najskuplji do danas.

Pogledajte video i naučite više:

Arhiva