Zona
Fotolia 76370691 xs

SEKSUALNA PRIVLAČNOST

Iako svatko ima neki svoj idealan tip osobe, pitanje na koje znanstvenici pokušavaju odgovoriti je traže li svi ipak iste karakteristike kod partnera, te što nam je najbitnije pri tom izboru. Kakve partnere biraju atraktivne žene i muškarci, saznajte više.

O ukusima se općenito ne raspravlja, pa tako ni kad je u pitanju izbor partnera, no iako svatko ima neki svoj idealan tip osobe, pitanje na koje znanstvenici pokušavaju odgovoriti jest traže li svi ipak iste karakteristike kod partnera, te što nam je najbitnije pri tom izboru?

Koga biraju atraktivne žene?

Istraživači s američkog Sveučilišta na Floridi, pokušali su odgovoriti na pitanje utječe li ženska atraktivnost na njezin odabir partnera. Identificirali su tako četiri kategorije karakteristika koje žene traže kod partnera, a to su: dobri geni reflektirani kroz atraktivan fizički izgled, financijska sredstva s kojima raspolaže, želja za potomstvom i roditeljske vještine, te privrženost, odnosno vjernost. Istraživači smatraju da žene teže tom da nađu nekog tko će zadovoljiti sva četiri kriterija, no svoje standarde podešavaju na osnovi vlastite privlačnosti, odnosno žrtvuju neke od tih karakteristika u korist nekih drugih.

Zanimljivo je da je istraživanje pokazalo da iako ljepše žene imaju više standarde, odnosno da žene zahtijevaju da njihov muškarac ima određene karakteristike na temelju njihove vlastite atraktivnosti, odnosno koliko ih okolina percipira kao takve, začudo taj slučaj ne vrijedi za muškarce. Muškarci pri odabiru partnera ne uzimaju u obzir svoju atraktivnost. Također su ustanovili da žene koje traže dugoročnog partnera, traže muškarca koji će prvenstveno snabdijevati i nju i djecu, dok žena koja ne traži ozbiljne veze, bira muževnije i privlačnije muškarce, s osobinama koje bi se eventualno mogle prenijeti na djecu.

Tražimo li osobnost?

Američki psiholog, dr. Gary Lewandowski, radio je malo drugačije istraživanje. Njega je naime zanimalo koliko pri izboru partnera obraćamo pozornost na osobnost. Istraživanje je pokazalo da muškarce i žene koji posjeduju pozitivne osobine, poput poštenja i uslužnosti, okolina percipira kao privlačne osobe. Ali vrijedi i suprotno, jer promatrači osobe s negativnim osobinama poput nepoštenja i nepristojnosti smatraju manje atraktivnim. Istraživanje je rađeno na način da je sudionicima zadano da rangiraju fotografije osoba suprotnog spola, prije i nakon što su uz fotografije opisane i osobine fotografiranih. Ispostavilo se da osobe koje su prvotno rangirali kao atraktivnije, nakon saznanja o njihovim osobinama, nisu nužno izglasane i kao poželjnije, već su te titule osvojile osobe s kvalitetnijom osobnošću.

Dr. Lewandowski razlog takvom razmišljanju vidi u tome što su osobe s pozitivnim crtama ličnosti poželjnije kao prijatelji, što vodi i većoj poželjnosti u smislu potencijalnog partnera, a samim tim ta osoba u očima promatrača postaje fizički privlačnija. Istraživanja nisu zavisila ni o tome koliko je atraktivno osoba sa fotografije djelovala na početku, a ni o ljubavnom statusu samog sudionika ispitivanja. Ovim istraživanjem pokazano je da osoba može postati vizualno privlačnija odnosno odbojnija, nakon što bolje upoznamo i njezinu osobnost, što dokazuje da unutarnja ljepota čini i vanjski izgled osobe vizualno privlačnijim.

Znaju li muškarci i žene što zapravo žele?

Znanstvenici s američkog Sveučilišta u Northwesternu doveli su u pitanje smisao svih tih istraživanja, ustvrdivši da pri ispitivanjima na temu privlačnosti muškarci i žene tvrde da traže jedno, a u praksi su se skloniji odlučiti za nešto posve suprotno. Mjesec dana su proučavane preferencije muškaraca i žena pri odabiru partnera. Pri prvotnom ispitivanju muškarci su češće od žena tvrdili da im je fizički izgled bitan, dok su žene kao afrodizijak navodile muškarčev uspjeh, odnosno financijsku stabilnost. Međutim daljnja istraživanja su pokazala da kod biranja partnera i muškarci i žene podjednaku važnost pridaju i fizičkom izgledu i financijama partnera.

Naime deset dana nakon ispunjavanja upitnika, ispitanici su podvrgnuti "speed datingu", gdje su se ipak odlučivali za partnere koji nisu posjedovali one osobine koje su naveli kao bitne pri odabiru partnera. Znanstvenici su stoga zaključili da pri upoznavanju partnera, te u razdoblju od 30 dana nakon upoznavanja, navedene kvalitete nisu igrale bitnu ulogu. Prema tim istraživanjima, ljudi govore da žele jedno, a zapravo traže nešto drugo, što je objašnjeno na način da i muškarci i žene znaju slabo objasniti što zapravo žele kod partnera, odnosno da možda ni sami nisu svjesni kakvog partnera zapravo žele.

No ispostavilo se da razlike pri odabiru partnera nisu u mnogome različite kod muškaraca i žena, te da i jedni i drugi unatoč razlikama, barem po tom pitanju zapravo žele približno iste kvalitete i osobine.

Arhiva