Zona
Fotolia 224732942 xs

SAMO JOŠ OVO I BITI ĆU SRETNA / SRETAN

Kada je fokus usmjeren na budućnost, stvara se način razmišljanja koji kaže samo još ovo, pa ću onda biti siguran, sretan, voljen i slično. Saznajte više.

Zapadna civilizacija, obrazovanje i odgoj usmjereni su na ostvarenje mnogobrojnih ciljeva. Vjeruje se kako će ostvareni cilj rezultirati određenim uspjehom, koji će tada donijeti zadovoljstvo, slobodu, sreću, novac ili ljubav. Naglasak se stavlja na budućnost i prošlost, a sadašnjost se žrtvuje za nešto što će doći.

Kada je fokus usmjeren na budućnost, stvara se način razmišljanja koji kaže samo još ovo, pa ću onda biti siguran, sretan, voljen i slično. Takav način razmišljanja onemogućuje ispunjen život jer je najčešće prisutno nezadovoljstvo, umor i iscrpljenost, stanja koja se ignoriraju zbog uvjerenja da će doći nagrada kad se cilj ostvari. Bilo da je riječ o obrazovanju, pronalasku partnera, novom poslu, važno je samo: Onda kada to budem imao/la, tad će sve sjesti na svoje mjesto.

Takvim načinom razmišljanja i života propušta se ono što se zaista događa sada i um koji je naučen da uvijek traži nešto novo, tražit će samo još ovo i kada se ostvare očekivani, zacrtani ciljevi.

Kada je fokus usmjeren na budućnost, uvijek trebate još nešto kako biste bili zadovoljni, što znači da nikada nećete imati dovoljno ili nećete biti dovoljni. Uvijek ćete trebati bolje plaćen posao, boljeg partnera, više novca, uvijek ćete morati raditi na sebi kako biste bili još svjesniji i zadovoljniji. A kada i ostvarite to što ste namjeravali, nakon vrlo kratkog vremena reći ćete: samo još ovo.

Mehanizam podsvijesti koji želi nova iskustva i želi više koristan je jer stvara znatiželju i usmjeren je prema učenju i ekspanziji, ali pozicija iz koje ulazite u iskustvo ono je što čini razliku.

Odmalena učite pravila, kažu vam tko ste, što ste i što želite. Kažu vam je li i kako moguće nešto ostvariti, kako ćete se osjećati dok to radite, pa i kada to ostvarite. Kažu vam koji su osjećaji dobri, a koji su loši, kako se ponašaju djevojčice i žene, a kako dječaci i muškarci. Moraš biti dobar i slijediti pravila, sve su to činjenice, zar ne!?

Stanje svijesti iz kojeg pristupate ostvarenju nekog cilja, bilo da je riječ o generiranju viših prihoda, pronalasku partnera, učenju ili radu na sebi,temelj je zadovoljstva i ispunjenog života.

Ako radite 10 sati dnevno da biste privrijedili za obitelj, koju zbog toga uopće ne viđate, i pritom radite posao koji se najviše isplati, pa ste umorni i nezadovoljni kad ste s obitelji – koji je smisao?

Istovremeno, ako ste usmjereni na budućnost, uvijek ćete sebe definirati kao istu osobu koju određuje ono što je bilo, ono što ima i, još važnije, ono što nema, te ćete tako doživljavati ljude i svijet oko sebe. Na takav način ne vidite razne mogućnosti i rješenja te ono što je sada.

A sada se događa život, događate se vi upravo onakvi kakvi jeste. Kada je fokus usmjeren u ovaj trenutak, vidite i promjene koje se događaju iz sekunde u sekundu, percepcija se širi i u vašem se umu stvara prostor u kojem vidite sve što jeste.

I možda sada niste u potpunosti zadovoljni i ne možete prihvatiti sve što se događa, ali tu sve počinje. Biti u ovom trenutku, sa sobom, čuti, vidjeti i osjetiti sebe i sve što vas okružuje.

Na taj se način povezujete sa svojim tijelom, koje je važan element i koje respondira na sve što se događa u vama. Tijelo, ako ga slušate, zna i reći će vam što se događa u vašem životu. Kada ste povezani sa sobom i prisutni u ovom trenutku, vidite i razumijete i sebe i svijet koji generirate. To znači da ste prisutni i povezani s vlastitom životnom moći. Iz te pozicije možete se povezati s bilo kojom budućnosti koju želite i ostvariti je, ali pritom nećete gubiti sadašnji trenutak i uživat ćete u njemu. Ako vam se nešto i ne sviđa, tražit ćete uzrok u sebi jer sve kreće iz vas. A kad znate da sve kreće od vas, time imate i rješenje.

Takav način života ljudskom je biću prirodan i tako funkcioniramo kada smo maleni, no taj segment sve se više zanemaruje s odrastanjem, ne učimo ga ni u školi ni u obitelji jer je fokus usmjeren na budućnost.

Um je iznimno moćan i ono u što je usmjeren realizira u potpunosti. Opušten i lijep život u kojem radite i izražavate se na svoj način, okruženi ste ljudima koje volite i razvijate se sa svakim iskustvom nalazi se u vama. Vaš će ga um realizirati ako preusmjerite njegov fokus u ovaj trenutak, u ono što je sada, čime se otvarate životnoj energiji i znanju koje je neiscrpno. Tada živite koristeći se blagodatima zapadne civilizacije i razvijajući se na način koji želite s lakoćom i uživanjem u svakom trenutku. 

Autorica teksta je Ivana Song,stručnjakinja za razvoj osobnih i sistemskih potencijala, više o njezinom radu saznajte ovdje

Arhiva