Zona
Fotolia 74272067 xs

PUTNIK IZ BUDUĆNOSTI

Početkom 21. stoljeća jedan je čovjek navodno doputovao iz 2036. godine i najavila uragan Katrinu, Treći svjetski rat, 11. rujna i mnoge druge događaje. Teško je reći je li ovo mit ili stvarnost, no, ako ništa drugo, dobio je veliku medijsku pozornost.

Zamislite da ste vojnik doputovao iz budućnosti, 36 godina unatrag. Imate zadatak zbog kojeg ste došli, no istodobno želite bolje upoznati i shvatiti kulturu i ljude vremena u koje ste doputovali. Uz to, imate Internet. Najlakše je pretpostaviti da ćete u slobodno vrijeme, kad niste zauzeti sa svojim zadatkom, iskoristiti prednosti Mreže kako biste u što kraćem vremenu upoznali što više ljudi.

Tako je navodno postupio i John Titor, osoba koja se 2. studenog 2000. godine, pod nadimkom "TimeTravel_0", počela pojavljivati na internetskim javnim forumima. Iako u početku nije izjavljivao da je došao iz budućnosti, već je samo raspravljao o putovanjima kroz vrijeme i mašinama koje bi mogle poslužiti u tu svrhu, s vremenom je "priznao" da je došao iz vojne baze u Hillsborough Countyju u Tampi na Floridi i to iz 2036. godine.

Izjavio je da je rođen 1998. godine, te da je preživio Treći svjetski rat iz 2015., a prvo je zainteresiranima pojasnio razlog svog dolaska, o čemu nam je više ispričao ljubitelj informatike Vedran Vukovac.
"U 2000. je došao po IBM 5100 koji je mogao čitati stari IBM-ov mainfraime kod koji im navodno treba u budućnosti. Iako Titor tvrdi da su računala 2036. mnogo moćnija od današnjih ostaje i dalje nejasno zašto je baš inzistirao na IBM-u 5100. Navodno upravo to računalo ima sposobnost rada iza 2038."

Iako današnja računala adresiraju datume na način koji zaista ukazuje na nastanak problema iza 2038. godine, nitko nije mogao znati da su dizajneri IBM-a 5100, prvog IBM-ovog prijenosnog računala, bolje riješili taj problem. Osim možda Titora, koji je i tako tvrdio da je njegov djed radio na originalnom računalu, dodaje Vukovac.
"Tek je cijela ta halabuka koja se dogodila na Internetu primorala nekolicinu IBM-ovih stručnjaka da izađu pred javnost i priznaju da je to jedino računalo koje može adresirati upravo te datume."

Pitanja i odgovori

U međuvremenu, da bi dokazao svoju vjerodostojnost, Titor, koji je od siječnja 2001. pod imenom John Titor počeo ostavljati poruke i na Art Bell BBS forumima, počeo je odgovarati na pitanja znatiželjnika kako na forumima tako i putem IRC-a, koji su ga u početku nemilice ispitivali o načinu na koji je doputovao.

Titor je u 2000. doputovao u automobilu u koji je ugrađen vremenski stroj, nešto kao automobil koji smo imali prilike vidjeti u filmovima Povratak u budućnost. Dao je i nekoliko fotografija uputstva za upravljanje vremenskim strojem na uvid na forumima na kojima se javljao, također dao je i nekoliko fotografija svog navodnog vremenskog stroja koji se temelji na mikrosingularnostima."

Prema opisu vremenskog stroja jasno se vidjelo da je Titor itekako dobro upoznat s teorijama crnih rupa i nekim, ne toliko osnovnim, znanjima fizike. Uvidjevši da se radi o inteligentnoj, visoko obrazovanoj osobi, pitanja su počela pljuštati.
"Mnogi korisnici foruma su pitali razna pitanja tipa: koji će grad pogoditi nuklearna bomba, što će se desiti sa tim i tim mjestom. Međutim Titor je tu bio prilično dosljedan i nije davao nikakve konkretne odgovore. Ono na što je odgovarao su pitanja tipa koja se glazba sluša u budućnosti, gledaju li filmove itd. Zapravo, više stvari koje nije moguće provjeriti. U tim njegovim odgovorima bi se znao zalomiti odgovor koji je više bio isprovociran upornošću korisnika foruma. Ti odgovori su danas jedina provjera koju možemo napraviti da bi utvrdili vjerodostojnost Titora."
Ali neke stvari nećemo moći još duže razdoblje provjeriti, kao što je primjerice njegova tvrdnja da su NLO-i i izvanzemaljci puno bolji putnici kroz vrijeme nego on sam, jer je smatrao da oni mogu otići i dalje nego što je vrijeme iz kojeg je on došao, budući da, kako je istaknuo, puno preciznije vremeplove od njegovog.

Točnost predviđanja

Mnogi njegovi analitičari tako danas tvrde da je jasno aludirao na napad 11. rujna 2001. godine, nesreću Discoveryja i Drugi zaljevski rat. No, predvidio je i neke društveno političke promjene kao i dolazak raznih "životinjskih" bolesti, upozorava Vukovac.
"Npr. pojavu kravljeg ludila, koja u 2000. i nije bila baš javnosti poznata, ptičju gripu, smanjenje građanskih prava u SAD-u. Upravo zbog tog smanjenja građanskih prava u SAD-u je bio najviše ismijavan. I to je bio jedan od glavnih argumenata skeptika s kojim su rušili njegovu vjerodostojnost. Naravno, danas svi vidimo pravu eroziju ljudskih prava u SAD-u uzrokovanu Patriot Actom. Ono što je Titor najavio, a ostvarilo se, je jaka sezona uragana u 2005. i razaranje jednog većeg priobalnog grada. Svi dobro znamo što se desilo s New Orleansom."

Iako je pogodio za uragan Katrinu, građanski rat u SAD-u, zbog kojeg je Titor najviše diskreditiran, još nije počeo, premda ga je predvidio za 2004. ili 2005. godinu.
"Rekao je da će rat polako eskalirati od uličnih demonstracija do pravog sukoba kojeg će prekinuti Rusija nuklearnim napadom na gradove. Građanski rat se ovaj puta u SAD-u vodi između gradova i sela. Titor Rusiju spominje samo u pozitivnom kontekstu, dakle kao saveznike ruralne Amerike, Amerike koja je još koliko toliko zadržala građanske slobode, i na čijoj se strani bori John Titor. Upravo to, strana za koju se bori i nepoznavanje godine kada je rat počeo, zvuči malo izvještačeno."

Treći svjetski rat prema njegovim rječima trajao je kratko, a odvijao se kratko nakon što je Rusija počela nuklearno napadati veće gradove u SAD-u, Kini i Europi. Unutrašnjost SAD-a je preživjela, pa je glavnim gradom proglašen Omaha u Nebraski, dok su Kina i Europa uništene. Titor nije detaljno opisao razloge početka Trećeg svjetskog rata, iako je u jednom trenutku napomenuo da su veze s tim imali konstantni sukobi između Židova i Arapa, kao i pogranični sukobi i prenapučenost populacije. Također je napomenuo da je erupciji svjetskih nesreća prethodila destabilizacija Zapada do koje je dovela američka vanjska politika.

Jedna njegova teorija koja se pokazala neistinitom jest da će Europski laboratorij za fiziku 2001. otkriti osnove putovanja kroz vrijeme, što se nije dogodilo. Isto tako, on je tvrdio da će se 2004. održati zadnje Olimpijske igre, što su opovrgle uspješne zimske OI 2006., iako je upitno što će biti s nadolazećima u Kini. No Titor nije bio dosljedan s nekim svojim iskazima, pa je čudno što je s jedne strane opovrgao postojanje cantralnog bankrastva, dok je s druge strane tvrdio da se i u budućnosti koristi novac i kreditne kartice.

Na pitanje zašto je za povratak odabrao baš 2000. godinu Titor je odgovorio da se tu vratio iz "osobnih razloga", da bi pokupio neke fotografije izgubljene tijekom civilnog rata, ali i kako bi posjetio obitelj, koju je i inače često spominjao.

Misteriozan nestanak

Držeći se tako one poznate holivudske parole da je bolje izgorjeti nego izblijediti, Titor je 21. ožujka ostavio zadnju poruku na forumima, u kojoj je sve obavijestio o svom povratku u budućnost. Je li se tamo vratio i da li ga je sretno dočekala supruga s djecom, ili je pak riječ o nekom genijalnom umu koji se vratio u anonimnost jednostavno izmislivši drugi nadimak i životnu priču, nije poznato.

U svakom slučaju, ono što je Titor postigao je privlačenje pozornosti, što dokazuje i činjenica da je njegova priča prepričavana na brojnim internetskim stranicama, da je o njemu napisana knjiga, te je čak postavljena i predstava nakon što je bio tema rasprava različitih televizijskih i radijskih emisija. A štogod mislili o njemu i njegovim tvrdnjama, s nadolazećim godinama možemo provjeravati istinitost svake točke njegove optužnice i proglašavati ga krivim, nevinim ili nečim trećim.

Arhiva