Zona
54edbd05 70e0 40c9 9de4 6536d973813c jasar previeworg

TURBOFOLK - PRAVO NA KIČ

Bez obzira što mislili o turbofolku, njegov utjecaj na našim područjima je neosporan.

Turbofolk kao prepoznatljivi balkanski glazbeni stil, iako se nekima "diže kosa na glavi" od njegovog prepoznatljivog zvuka, iz dana u dan dobiva na popularnosti. Razulareni provodi, lijepe djevojke u minicama, muškarci sa zlatnim lancem oko vrata, najskuplji automobili, alkohol i oružje dio su kulture koja se veže uz takvu vrstu glazbe. No što je to što je čini toliko privlačnom za velik broj populacije s naših prostora?

Počeci turbofolka

Turbofolk se razvio početkom devedesetih godina prošlog stoljeća na prostoru Srbije iz pop-folk stila popularnog među ruralnim stanovništvom. Iako je u narodu poznat i kao narodna glazba, narodnjaci ili cajke, naziv turbofolk nadjenuo mu je crnogorski glazbenik Rambo Amadeus, koji je to objasnio na sljedeći način:
"Folk je narod. Turbo je sustav ubrizgavanja goriva pod tlakom u cilindar motora s unutarnjim izgaranjem. Turbo folk je gorenje naroda. Turbo folk nije glazba. Turbo folk je miljenica masa. Pobuđivanje najnižih strasti kod homo sapiensa. Turbo folk je sustav ubrizgavanja naroda. Ja nisam izmislio turbo folk, ja sam mu dao ime".
Na stil turbofolk glazbe utjecali su brojni moderni stilovi, a sam melos mješavina je arapsko-turskog, grčkog, ciganskog i starog srpskog melosa.

Popularnost turbofolka

Popularnost turbofolk glazbe teško je zanijekati, no onima koji je ne slušaju teško je shvatiti njezinu raširenost. Najčešći prigovori su "glupavi" tekstovi i balkanski melos. Nekima turbofolk otvara svježe rane od relativno nedavno završenog rata, no upravo zato začuđuje činjenica da su se za vrijeme najžeščih srpskih bombardiranja Sarajeva na tamošnjim tržnicama na veliko prodavale piratske kazete srpskih turbofolk zvijezda. Kao i to da je srpska turbofolk glazba bila slušana i u Htvatskoj još za vrijeme rata.

Prvi hrvatski glazbenik koji je počeo eksplicitno koristiti elemente turbofolka u svojim pjesmama je 1993. godine bio Siniša Vuco, a nakon njega su slijedili ostali hrvatski turbofolk pjevači, te u većoj mjeri oni koji koriste taj melos u svojim pjesmama, ali se takvima ne predstavljaju. Postoji i velik broj manjih, prilično nepoznatih bendova koji nastupaju po kafićima i manjim klubovima, a sviraju takvu vrstu glazbe. Turbofolk glazba, premda ignorirana od većine medija, svoju publiku ipak nalazi, te se sve više kafića i klubova okreće toj vrsti glazbe.  

Koliko je turbofolk narodna glazba?

Prema švicarskom sociologu kulture Arnoldu Hauseru, postoje tri tipa umjetnost: elitna umjetnost, narodna umjetnost i popularna umjetnost. Razlika između narodne i popularne jest ta da u narodnoj nije vidljiva razlika između izvođača i publike.

Kod popularne glazbe postoji pak industrijska proizvodnja gdje se točno zna tko je proizvođač, a tko je kupac. No upravo je narodna glazba termin koji koristi najveći broj slušatelja turbofolka, aludirajući tim nazivom da je riječ o glazbi koja dolazi s naših područja i koja koristi prepoznatljiv balkanski melos.

Turbofolk u svijetu

Iako je turbofolk poznat kao autentični srpski brand, kako kod nas tako i u svijetu, turbofolk groznica nije zahvatila samo zemlje bivše Jugoslavije. Gotovo u isto vrijeme dok se rađao u Srbiji, turbofolk je nastao na teritoriju Grčke, pod imenom "Laika", a osim različitog jezika, ima iste osobine kao i srpski turbofolk. U nekim susjednim zemljama je popularan glazbeni stil poznat kao "čalga", što znači sviranje ili glazba. Melodija je preuzeta iz srpske ili grčke glazbe, a dodan je njihov tekst.

Ali turbofolk se proširio i dalje, tako da skoro pa ne postoji zemlja koja u prethodnom desetljeću nije dobila svoju inačicu tog glazbenog pravca. No osim melosa, imitira se i sam stil izvođaća, tako da večina stranih turbofolk izvođačica imitira Cecu, a spotovi su vrlo slični srpskim video spotovima.

 Ono što je kulturološki gledano najzanimljivije je sama kulturološka razmjena u zemljama bivše Jugoslavije, gdje se kod nas u noćnim satima slušaju "cajke", a s druge strane granice se slušaju Mišo Kovač i Oliver Dragojević puno više nego u Hrvatskoj.
Dokle će turbofolk glazba biti hit, te je li potrebno da se pojavi neki novi glazbeni smjer da bi se smanjila njezina popularnost, teško je reći. Dotad, neka svatko sluša što mu se sviđa, jer opće je poznato da se o ukusima i tako ne raspravlja...

Arhiva