Zona
Fotolia 64454320 xs

POGLED IZVAN KUTIJE VLASTITIH OGRANIČENJA

Kreativnost se krije u svakome od nas samo je ne vidimo, ona je tu začahurena i čeka da se na nju obrati pozornost kako bi zasjala u svom punom sjaju. Tako je i sa svim ostalim našim potencijalima koji su tu, da upravo tu pred nosom, samo ih ne vidimo.

Iz kojeg dijela uma proizlaze kalkulacija i kontrola, je li nam je to urođeno ili nam je to nametnuto kao nekakva iluzija ?

Sve to proizlazi od dijela nas koji je umjetna tvorevina koja se hrani s tim konstruktima. Kutije su na glavama i ne vidi se dalje od toga. Koji je to nagon koji blokira da se proviri van ustaljenih staza? Poznajete li taj nagon, jeste li ga uopće svjesni? Možda je on ovdje kako bi vam pomogao da odete korak dalje, da provirite i vidite što se događa van ustaljenih obrazaca ponašanja, van razno raznih naviknutih ponašanja, van trivijalnosti koje vas drže u jedno te istim već poznatim scenarijima. Do kada ćete po starom, do kada? Strah od promjene su naše vlastite blokade koje nas drže na istom mjestu, bez da se usudimo krenuti na put u nepoznato, na put povjerenja u sam život, da se prepustimo i korak po korak zakoračimo stepenicu dalje, pa još jednu i tako redom dok se ne dogodi izlazak iz kutije naših vlastitih ograničenja. Izlazak iz kutije daje nove vidike i mogućnosti, daje svjež zrak i nove ideje koje napokon postaju vidljive našem oku, kao da je jedna barijera otpala koja je priječila vidik do naše kreativnosti koja je samo čekala da bude otkrivena.

Kreativnost se krije u svakome od nas samo je ne vidimo, ona je tu začahurena i čeka da se na nju obrati pozornost kako bi zasjala u svom punom sjaju. Tako je i sa svim ostalim našim potencijalima koji su tu, da upravo tu pred nosom, samo ih ne vidimo. Ta sljepoća prouzrokuje sve veću distorziju i dalje nas drži u kutijama, jer tko bi mi bili bez tih kutija na glavama, što bi radili, kako bi se ponašali i koje akcije bi poduzimali.

Istraživanje i propitkivanje su izvrsni alati pomoću kojih se mogu nadvladati barijere vlastitih ograničenja, sve kreće od nas samih i jedini smo mi ti koji mogu okrenuti novu životnu stranicu i zakoračiti na put u nepoznato, koji dapače uopće nije nepoznat.

Put u nepoznato je put bez razno raznih očekivanja kako bi to trebalo izgledati, bez razno raznih kalkulacija i kontrole, jer upravo to blokira da se sve posloži baš onako kako se treba posložiti.

Ključ svega je da se donese odluka koja je definirana na način da vas vodi prema nečem konstruktivnijem za vas, da vas vodi prema balansu i nečem što je prirodno i najbliže vama samima.

Put u nepoznato ima svoj šarm, ima jednu posebnu vrstu strasti, a upravo takav je i sam život, koji je dan danas nepoznanica i upravo zato je zanimljiv. Na kraju svega valja reći da za izlazak iz kutije valja uložiti svoje vrijeme i pozornost, treba se potruditi i poduzeti akciju u smjeru vlastite slobode.

Sloboda kreiranja vlastitog života krije se u vama i zato krenite na put u nepoznato, dozvolite si istražiti to područje i dozvolite si upoznati svoje potencijale za koje niste niti znali da ih posjedujete.

Jedino iskustvo vam pomaže da rastete i da se razvijate, dok odgađanje i racionaliziranje vas i dalje drže u onoj staroj ustaljenoj kutiji, zato na vama je odluka kojim putem odlučujete ići dalje kroz ovu prekrasnu avanturu koja se zove život.

Autorica teksta je Martina Ružić Bratović, stručnjakinja za razvoj osobnih i sistemskih potencijala, saznajte više o njezinom radu ovdje

Arhiva