Zona
Landscape 3721755 1280

PLANINE SU PLANINE

Stvarni svijet je ono što jest. U stvarnom svijetu, čovjeku sve dolazi kao cjelina, u trenutku sada. Taj proces se ne može objasniti tako da mu se daje značenje.Saznajte više.

Autor članka:Zlatko Olić, stručnjak za razvoj ljudskih potencijala, specijaliziran za sport, posjetite web stranicu ovdje

"Prije nego netko prouči zen, planine su planine, a vode su vode; nakon prvog uvida u istinu zena, planine više nisu planine i vode više nisu vode; nakon prosvjetljenja, planine su opet planine, a vode opet vode."

-Dōgen, Zen učitelj.

Jedan organizam

Kada se opisuje neki organizam, opisuje se i njegova okolina. Na primjer, kada se opisuje životinja koja se zove rak, opisuje se i njezina okolina. Kakva je rakova okolina? Ista kao i rak. Kako se to zna? Kada se pogleda boja raka i stijene, koja je rakov teritorij, vidi se da su oni iste boje. Zašto je to tako? Zato što su rak i stijena jedan obrazac.

Kada se govori o čovjeku, koji je isto organizam, kao i rak, mora se govoriti i o njegovoj okolini. Kada čovjek hoda, on ne hoda po zraku. U većini slučajeva, on hoda po teritoriju koji se zove zemlja. Čovjek i zemlja su jedan obrazac. Personi je teško to razumjeti zato što ona misli da postoji zasebno od okoline.

Kada planinar ima namjeru doći do vrha planine, on hoda po planini. Ne može se izostaviti planina kada se opisuje planinarenje. Rak, stijena, čovjek, planina i zemlja, su jedan obrazac. Eksplicitno, organizmi odnosno obrazci, su različiti koliko različiti mogu biti. Implicitno, svi su oni jedan organizam.

Image persone

Persona je image, slika. Ta slika je iluzija i ne referira se na stvarnost, već se referira na samu sebe. Persona nije samo slika. Persona ima i svoj fizički otisak u čovjekovu tijelu, u obliku kontrakcije. Taj osjećaj kontrakcije, u čovjekovu tijelu, je potpuno lažan i upravo on stvara permanentno stanje odvojenosti.

Self help industrija, je u velikoj mjeri prevara. Razlog zašto je prevara je taj što ona radi s tom slikom i potiče čovjeka da nađe svoj identitet, u toj slici. U prirodi, slika sama po sebi ne može ništa napraviti. Samim time, potraga za društvenim identitetom ima smisla kao i čovjekov lov na vlastitu sjenu.

Kada se kaže čovjeku da nešto napravi na sebi, postoji izraz: improve your image (poboljšaj svoj image). Kako je persona iluzija, i u stvarnom svijetu ne postoji, ona se ne može poboljšati. Image persone se sastoji od lažnih ideja i misli, koje se odnose na sliku. U pravom radu na sebi, ne radi se na image-u. U pravom radu na sebi, image se uništava.

Iluzija je kreirana

Čovjek je izmislio svijet simbola i znakova. Taj izmišljeni svijet je zamijenio sa stvarnim svijetom. Stvarni svijet nije koncept. Stvarni svijet je ono što jest. U tom, stvarnom svijetu, čovjeku sve dolazi kao cjelina, u trenutku sada. Taj proces se ne može objasniti tako da mu se daje značenje.

Također, kada dijete pita svoje roditelje: što je riba, roditelj, u većini slučajeva, nema vremena da odvede dijete u prirodu. Umjesto da roditelj odvede dijete u prirodu i pokaže kako izgleda riba i riblji teritorij (jezero, more, rijeka...), on uzme sličicu iz čokoladice Životinjsko carstvo i pokaže sliku ribe. Iluzija je kreirana.

Ta riba, iz čokoladice, je image i ne postoji u stvarnom svijetu. Ta slika ne obuhvaća okolinu i ne govori o tome da riba sadrži cjelinu. Isto je i s čovjekom. Slika o njemu ne govori ništa o njemu samome. Čovjekov image ne sadrži čovjekove stvarne osjećaje i percepciju niti može dati odgovor tko je on, uistinu.

Nemoguća misija

Ako se pita personu, tko sam ja, odgovor je: ja sam image i ja sam moja tjelesna kontrakcija. Persona je koncept koji je vezan za društvo i predstavlja čovjekov društveni identitet. Persona misli da je odvojena i da je centar svemira. Iz toga razloga je ona uvijek u suprotnosti s prirodnim obrascima.

Koncept čovjeka, kao društvenog identiteta, ne može opstati u prirodi. Potraga za društvenim identitetom je nemoguća misija. Nitko, nikada, nije pronašao svoj identitet. Ne postoji onaj koji traga i ne postoji ono što se traži.

Čovjek ne postoji kao izdvojeni koncept slike. Čovjek postoji kao jedan organizam. Taj jedan organizam predstavlja sveukupnost svega što postoji u svemiru. Uistinu, čovjek je planina, a planina je čovjek. Zato što su planine opet planine, a vode su opet vode.

Arhiva