Zona
Fotolia 84496408 xs

ORGAZMIČKI MOZAK

Postizanje orgazma traži puno više od fizičke uzbuđenosti. Ono traži otpuštanje inhibicije i kontrole, što dovodi do stišavanja tih područja u mozgu kod muškaraca te stišavanje različitih regija u mozgu koje su odgovorne za kontrolu misli i emocija kod žena.

Istraživanja pokazuju da postizanje orgazma traži puno više od fizičke uzbuđenosti. Ono traži otpuštanje inhibicije i kontrole, što dovodi do stišavanja tih područja u mozgu kod muškaraca te stišavanje različitih regija u mozgu koje su odgovorne za kontrolu misli i emocija kod žena. Kad žene dožive orgazam dolazi do smanjene aktivnosti u nekim centrima mozga koji su odgovorni za otpuštanje napetosti, moralno promišljanje i društvene prosudbe. Zaključak kojeg su znanstvenici izvukli iz ovih podataka govori da ako žene žele iskusiti orgazam trebaju biti u potpunosti odvojene od straha i tjeskobe. Iako je to bilo poznato kao činjenica, sada postoje i dokazi za to u mozgu. Također, zaključili su da žene tijekom orgazma nemaju aktivne nikakve emocije, iako druga istraživanja potvrđuju sasvim suprotno. S druge strane, tijekom seksualnog odnosa centri u mozgu odgovorni za zadovoljstvo rade punom parom i kod muškaraca i kod žena.

No, koji su ključni elementi koji dovode do želje za seksom? Odgovor na ovo pitanje oduvijek je zanimao znanstvenike. Konvencionalna mudrost govori da su okidači za seksualnu želju kod muškarca vizualni podražaji, dok ženama treba nešto više. Žene iskušavaju seksualnu želju ako se osjećaju ugodno sa sobom i svojim partnerom, ako se osjećaju sigurno i ako percipiraju pravu povezanost sa svojim partnerom. No, novija istraživanja pokazuju da se žene, također, mogu zainteresirati za seks putem isključivo seksualne imaginacije. Osim toga, istraživanja pokazuju i to da se žene mogu uzbuditi na različite tipove seksualne imaginacije te da su puno fleksibilnije od muškaraca po pitanju seksualnih interesa i preferencija. Podaci govore da bi kontinuirana znanstvena istraživanja na temu orgazma mogla dovesti do farmaceutskih i psiholoških otkrića koja mogu poboljšati ovo iskustvo. Pa tako, u budućnosti bi se mogle pojaviti pilule koje stimuliraju seksualnu želju u živčanom sustavu.

Pogledajte film i saznajte više:

Arhiva