Zona
Fotolia 138493890 xs

OČEKUJETE LI?

Što očekujete od budućnosti, obitelji, posla, partnera i najvažnije od sebe? Jesu li to uopće vaša očekivanja? Većina nije svjesna da vrlo često živi očekivanja drugih, naučite više.

Što očekujete od budućnosti, od obitelji, od vašeg posla, partnera i najvažnije od sebe? Jesu li to vaša očekivanja?

Dok smo djeca potpuno smo prisutni, nemamo očekivanja, ne znamo za posljedice i ne razmišljamo o budućnosti. Živimo u trenutku ovdje i sada i sudjelujemo u njemu u potpunosti. Radi toga su djeca često impulzivna i nemaju strpljenja. Djetetu dvije minute ili dvije godine predstavljaju isto. Djeca nemaju pojam vremena kako ga percipiraju odrasli. Na tom principu funkcionira i naša podsvijest. Njoj je uvijek sada.

Očekivanja su bijeg od trenutka ovdje i sada, a samim tim bijeg od tijeka života. Kada očekujemo da se nešto dogodi ili da netko nešto napravi, fokus je u budućnosti. Ono što osjećamo su napetost, uznemirenost i nezadovoljstvo za koje očekujemo da će nestati kada se određeni cilj ostvari, bilo da je to bolji posao, partner ili kada neka osoba promijeni svoje ponašanje prema nama.

Kako je podsvijesti uvijek sada, jer to je princip na kojem funkcionira, ono što ćemo imati u budućnosti je ono što imamo sada. Ako ste sada nezadovoljni, uznemireni i napeti to ćete imati i u budućnosti. Podsvijest kopira podatke koje ima sada u budućnost, isto kao što ih je iz prošlosti kopirala u sadašnjost. Ako studirate i dolazite na ispit koji prošli puta niste položili, vi dolazite s tom spoznajom danas na ispit verojatno osjećate tremu a možda i strah. Vi ne znate što će se dogoditi, ali um treba strukturu jer bez nje ne može postojati. To je razlog zašto ne volimo neizvjesnost i nepoznato a naš um napravit će sve da bi ju imao. Vaša očekivanja daju mu strukturu. Pitanje je otkud dolazi ta struktura i na koja vjerovanja i obrasce ponašanja se oslanja. Kako bismo to znali iznimno je važno biti prisutan u trenutku ovdje i sada. Kada ste prisutni u trenutku ovdje i sada vi ste u tijeku sa životnom energijom i tada znate da vas ishod tog ispita, posla ili bilo čega drugog oko vas ne određuje. Naravno, dat ćete najbolje od sebe i ako studirate ono što volite na ispit dolazite radi znanja i stjecanja vještina koje ćete primjenivati u vašem zanimanju a ne radi ocjene ili titule, pa ako i ne položite ispit a sve što trebate napraviti je bolje usvojiti gradivo. Zato je važno znati zašto studirate određeni fakultet ili radite posao koji radite ili bilo što drugo u svom životu. Radite li to zbog sebe ili su to očekivanja zadana od obitelji ili društva koje kaže da ćete na takav način ostvariti kvalitetan život?

Kvaliteta života ne ovisi o vašem obrazovanju, vašim prihodima, partnerima ili kući na moru. Vaše zadovoljstvo, ispunjenost i vaš osobni rast i razvoj koji ste ostvarili obrazovanjem, poslom ili odgajanjem djeteta daju kvalitetu vašem životu.

Svako ljudsko biće želi nova iskustva i želi učiti. Pogledajte djecu! Ona su znatiželjna i to je razlog zašto nešto rade. Ne radi ocjene novca, ljubavi ili sreće. Kada smo mali, sve nas zanima. Nešto nas veseli, nešto rastužuje a nešto ljuti i idemo iz iskustva u iskustvo. Odrastenjem naučimo mnogo korisnih obrazaca i pravila koja nam pomažu živjeti ali naučimo i obrasce koji kažu kakvi trebamo biti, kako se trebamo ponašati. Što je važno ako si djevojčica ili dečko, što je važno ako si žena ili muškarac, koji posao donosi uspjeh, što je uspjeh i još puno toga. Ti obrasci i pravila razlikuju se ovisno o obitelji i društvu u kojem odrastamo ali s vremenom većinu tih obrazaca prihvatimo.

Tako nastaju očekivanja. Očekujemo da ćemo obrazovanjem ostvariti uspjeh, da ćemo određenim ponašenjem dobiti poštovanje, da ćemo pronalaskom partnera dobiti ljubav, ako smo uspješni imat ćemo novac a samim time sigurnost i još puno puno toga.

Vrlo je važno naučiti otpustiti očekivanja jer stvaraju lažnu sigurnost u ishod određenog cilja. Istina je da u ovom svijetu ništa nije sigurno i ništa nije garantirano. Usmjeravanjem fokusa na očekivanja našim životom upravljaju vanjske okolnosti. Očekivanja mogu usporiti i zaustaviti proces ostvarenja cilja jer niste prisutni u trenutku kada se sve događa a to je ovaj trenutak. Znati korake prema cilju i hodati njima nije isto što i očekivati da se nešto dogodi i znati točno kako to treba izgledati, jer niste prisutni ovdje, nego ste u budućnosti.

Pustiti sve što u ovom trenutku nije prisutno ključ je uspjeha i zadovoljstva u životu.

I sada dok čitate ovaj tekst u vama se odvija bezbroj procesa , pojavljuju se mnogi osjećaji i senzacije. Ako niste prisutni ne možete ih primijetiti i propuštate mnogo toga čekajući da se dogodi to nešto pa ćete onda biti sretni i zadovoljni. Na taj način troši se energija koja bi bolje bila iskorištena i prije biste došli do cilja usmjeravajući ju na ovaj trenutak i ono što se događa sada.

Brinuti se zbog budućnosti ili žaliti za prošlosti, radi nečega što niste napravili ili ste napravili, a trebali ste drukčije, nema smisla. Važno je iz prošlih iskustava učiti i korigirati eventualne pogreške kako ih ne biste ponavljali u budućnosti. A kako biste to mogli ponovo je važno biti ovdje i sada jer jedino tako možete biti svjesni što ste trebali drukčije napraviti i što možete promijeniti sada kako bi toga bilo više i u budućnosti.

Pustite očekivanja i živite u skladu s tijekom života!

Sve se događa u ovom trenutku, tu su svi resursi i sva potrebna znanja.

Autorica teksta je Ivana Song,stručnjakinja za razvoj osobnih i sistemskih potencijala, više o njezinom radu saznajte ovdje

Arhiva