Zona
Novi svijet

NOVI SVIJET

Smatra se da je za čovječanstvo period od 2012.-2030. ključan jer će se u tom vremenskom periodu stvoriti tzv. „Novi svijet“. No tako nešto se može dogoditi na dva različita načina.Pročitajte koja.

Smatra se da je za čovječanstvo period od 2012.-2030. ključan jer će se u tom vremenskom periodu stvoriti tzv. „Novi svijet“. No tako nešto se može dogoditi na dva različita načina. Prva mogućnost je masivna decentralizacija koja će se potpuno ograditi od birokracije i autokracije s kojima su stvarani ekonomski skokovi i padovi, industrijski i korporacijski kriminal i iskorištavanje s neofeudalnim načinom vladanja. Drugi način je potpuni slom do 2030.godine iz čijeg pepela će se izroditi novi tehnokratski svijet do 2052.godine. Svijet 2052.godine, pod filozofijom vrhunskih lidera tehnokrata, zvuči pomalo idealistički i utopijski. Navodno bi do tada trebalo doći do razvijanja nove ekonomije, i u teoriji i u praksi, a da bi se prirodni i društveni kapital pravilno evaluirao, nova bi financijska tržišta proizvodila dobra i usluge koje su potrebne čovječanstvu i koje bi održavale takav svijet. Stvorilo bi se dovoljno posla za sve da bi svi imali dovoljni dohodak. Također, stvorile bi se odgovarajuće vladine institucije na globalnom, nacionalnom i lokalnom nivou.

Potrebno je ostvariti šest ciljeva u budućnosti:

1. Socijalne vrednote, koje su esencijalne za samoodrživo i jednako društvo moraju u potpunosti reflektirati sve ekonomske odluke.

2. Ekonomije svijeta moraju reflektirati vrijednosti prirodnog i društvenog kapitala, tržišta djeluju na pošten i transparentni način i osiguravaju robu i usluge koji su potrebni samoodrživom društvu.

3. Više jednakosti u distribuciji dohotka unutar i između zemalja.

4. Omogućavanje svrsishodnih radnih mjesta koja omogućavaju dovoljno novca za pristojan život, s kojim će se garantirati esencijalna ljudska prava. Generiranje radnih mjesta postaje prioritet za sve investicije, troškovi za nezaposlene postaju dio poslovnih odluka.

5. Ekologija postaje dio svih ljudskih aktivnosti i zbog toga se reflektira na sve biofizičke odlike društva. Ona se nikada više ne smije izbaciti iz glavne jednadžbe društva.

6. Pravilni vladini sustavi na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou s kojima se može stvoriti tranzicija u jednako, samoodrživo globalno društvo koje se treba stvoriti.

Iako se neki od ovih ciljeva i navoda čine atraktivnima na prvi pogled, bitno je imati na umu od koga ti prijedlozi dolaze. Sistematična pljačka individualnog bogatstva i proizvodnih resursa je kolektivizirana od strane manjine, koja je izmislila da se ljudima vraća samo maleni dio vrijednosti koje ti isti ljudi zarađuju. Ako se malo okrenemo oko sebe vidjet ćemo da se upravo nalazimo unutar takvog sistema, koji bi navodnom štednjom na socijalnom nivou, podizanjem taksi i poreza i upropaštavanjem cijelih država, trebao stvoriti uslove za slom globalne ekonomije uz postupno, ali neupitno razotkrivanje globalne tiranije.

Arhiva