Zona
Soccer g4b6d66ec8 1920

MINDFULNESS U SPORTU

Zašto je mindfulness bitan u sportu? Zato jer, jedino, usmjeravanjem pozornosti na trenutak ovdje i sada, sportaš može biti u stanju flow-a i ostvariti svoj puni potencijal. Saznajte više.

Autor članka: Zlatko Olić, stručnjak za razvoj ljudskih potencijala, specijaliziran za sport, posjetite web site ovdje

Mindfulness je praksa usmjerene pozornosti na trenutak ovdje i sada. 

Ovdje i sada

Mindfulness je praksa usmjerene pozornosti na trenutak ovdje i sada.

Kod vrhunske sportske izvedbe, ključan element je trenutak ovdje i sada. Kada sportaš ima pozornost na trenutak ovdje i sada, njega ne određuje prošlost niti ga određuje budućnost.

Na primjer, recimo da je neki nogometaš, u prvih petnaest minuta igre, napravio tri vezane pogreške. U njegov um, mogu doći misli, npr : kako sam mogao pogriješiti? što ako ponovno pogriješim? trener će me sigurno zamijeniti zato što loše igram.

Takav trenutak razmišljanja o prošlosti, kada je igrač napravio pogreške, ima tendenciju da se kopira u budućnost. Tako, ako igrač ne prekine takav tok misli, vrlo je vjerovatno da će se takve pogreške dešavati i u daljnjem tijeku utakmice.

Nadalje, ako igrač previše razmišlja o tim pogreškama, on nije u tijelu već je u glavi. Kako je tijelo potrebno za izvedbu, on neće biti sposoban za sportsku izvedbu zato što nije povezan sa tijelom.

Zato je potrebno da igrači treniraju mindfulness. Kada su igrači uvježbani, oni mogu na terenu, primjeniti pojedinu tehniku, koja će im vratiti svjesnost u tijelo. Kada vrate svjesnost u tijelo, igrači mogu "zaboraviti" na pogrešku i, u daljnjem tijeku utakmice, imati vrhunsku izvedbu.

Flow (tijek)

Kada sportaš primjeni neku tehniku mindfulness-a, njegov um postane mindful. Tada sportaš ne razmišlja o svojoj izvedbi, ne razmišlja o publici, niti razmišlja o rezultatu. On ulazi u stanje flowa (tijeka).

Stanje flowa je mentalno stanje sportaša, kada on uživa u igri, kada ima posvečenost i kada ima potpuni fokus. U tom stanju sportaš daje svoj maksimum. To stanje je i znanstvena činjenica. Naime, neuroznanstvenici su izmjerili flow. On se dešava kada su moždani valovi u alfa stanju. U tom tijeku, sportaš promatra svoje misli i ima laserski fokus.

Zato je iznimno bitno da sportaši treniraju prakse mindfulnessa. Prakse mindfulnessa se treniraju prije i poslije treninga ili utakmice, da bi sportaši bili motivirani, imali vrhunsku izvedbu i ostvarili optimalan rezultat. Primjenjuju se i na sportskom terenu kako bi sportaši mogli upravljati sa svojim emocijama i kako bi mogli biti potpuno prisutni i koncentrirani.

Povezanost uma i tijela

Puno je, bivših i sadašnjih, vrhunskih sportaša, koji su mindfulness praktikanti. U svijetu košarke najpoznatiji su: Michael Jordan i LeBron James. U svijetu nogometa to su: Cristiano Ronaldo, Mohamed Salah, Antoine Griezmann, Erling Halland i mnogi drugi.

Kao što je ranije rečeno, smisao mindfulness-a je ulazak u stanje tijeka. Kada je sportaš u flow-u, onda on, na sportskom terenu, ima povezanost uma i tijela. To znači, da um nije ondje i tamo već je, kao i tijelo, ovdje i sada.

Kada se igrač, trener i cijela momčad poveže sa stanjem flow-a sve je moguće.

Potrebno je vježbati mindfulness, da bi um i tijelo bili jedno. Prakse mindfulness-a su jednostavne i lako primjenjive te dovode sportaše, trenere i momčadi u situaciju da ostvaruju svoje pune potencijale i da pobijede na sportskom terenu.

Arhiva