Zona
Fotolia 263514802 xs

VAŠA MAPA SVIJETA

Vaša mapa svijeta određuje način na koji živite. Podržava li vaša mapa svijeta ciljeve koje želite ostvariti ili ste na autopilotu koji se nalazi u "začaranom krugu"? Saznajte više.

Što je mapa svijeta?

Način na koji vidite i čujete, sve što osjećate i vjerujete određuje vaša mapa svijeta. A vašu mapu svijeta određuje odgoj i okruženje u kojem ste odrastali. Pa tako ako volite zelenu boju, veselit će vas puno toga što je zelene boje, ako ju ne volite mnogo toga što je zeleno stvarati će vam neugodu. Možda se ovaj primjer čini nevažnim ali svaka i najmanja sitnica čini i stvara svaki trenutak u vašem životu ugodnim ili neugodnim. Zato je važno zapitati se i jednostavnu stvar poput zašto ja volim ili ne volim zelenu boju. Zelenu boju možda volite jer je netko u obitelji ili okruženju volio istu. Možda vam je soba u djetinjstvu bila zelene boje ili je vaša baka nosila zelene marame a vi ste voljeli svoju baku. Taj osjećaj ljubavi prema baki na podsvjesnoj razini povezali ste i sa zelenom bojom.

Važnost okidača

Osjećaj koji vam stvara ugodu ili neugodu događa se na osnovu konekcije koju vaša podsvijest stvori između neke stvari, situacije ili osobe i naziva se okidač. Okidači su posvuda i mogu biti bilo što poput boje, mirisa, zvuka, riječi, vašeg ureda i bezbroj drugih stvari i situacija. Sve što volite ili ne volite ima svoj okidač i on usmjerava vašu podsvijest. Podsvijest usmjerava pažnju a vaša pažnja usmjerava svjesni um da vidi realnost i svijet u kojem živite na način na koji ju vidite.

Tako je sa svime što vaša mapa svijeta sadržava bilo da je to karijera, obitelj ili vaši prijatelji. Ono što ste odmalena gledali, doživljavali i osjećali vaša podsvijest je povezala s određenim stanjem ugode ili neugode, ljubavi, veselja ili straha i stvorila okidač.

Podsvijest poznaje samo sadašnji trenutak

Problem nastaje jer podsvijest ne zna za vrijeme i ne zna dali vi imate 5 ili 37 godina jer je njoj je uvijek sada. Ako ste se naprimjer s 5 godina osjećali usamljeni i napušteni jer su vaši roditelji puno radili, podsvijest vas je tada kada ste bili mali morala nekako zaštiti pa je mogla reći ja ne trebam nikoga i bolje mi je samom i zbog toga će vas štititi na isti način i s 37 godina. Ako podsvjesno vjerujete da ne trebate nikoga i bolje vam je kad ste sami najčešće će se događati sljedeće – vi ćete svjesno željeti imati kvalitetne odnose ali će u vašem životu biti ljudi koji će vas uvijek napuštati ili će biti zauzeti jer vaša podsvijest vjeruje da je bolje kad ste sami.

Sve što podsvijest vjeruje uvijek će realizirati jer to je princip po kojem funkcionira i tako je sa svime što želite ostvariti u životu. Ako svoje ciljeve niste realizirali vaša podsvijest ne vjeruje u njih.

Kvalitetna mapa svijeta

Kako bi vaša mapa svijeta izgledala kako vi želite i kako bi naprimjer ostvarili odnos kakav zaista želite prvo trebate znati što ona sadržava. I ako u životu imate stvari koje ne želite potrebno je prepoznati obrasce ponašanja i okidače na osnovu kojih se događaju ili ponavljaju određene situacije.

Osvještavanje nekonstruktivnih obrazaca koji vam danas više ne služe omogućava da naučite vašu podsvijest kako danas možete živjeti drugačije. Dok to ne učinite u mnogim situacijama živite na autopilotu i podsvijest upravlja većinom vašeg života na osnovu vjerovanja koja su formirana uglavnom u djetinjstvu. Tada ostajete u začaranom krugu ponavljajući obrasce kojima ne možete ostvariti svoje ciljeve. Svijest o tome što je i kada uzrokovalo da se vi osjetite u ovom slučaju ostavljeno i povrijeđeno otvara vam mogućnost izbora. Tada birate vi a ne autopilot i možete sa zadovoljstvom nositi zelenu majicu iako prije niste voljeli zelenu boju.

Vaša mapa svijeta određuje vaš život i zato dođite u poziciju u kojoj ste vi ti koji birate što se nalazi u vašoj mapi svijeta. Jedan od efikasnijih načina preuređivanja vaše mape svijeta je coaching. Javite se i kreirajte autentičnu mapu svijeta kojom možete svjesno upravljati.

“Ne možete koristiti staru mapu za istraživanje novog svijeta.” Albert Einstein

Autorica teksta je Ivana Song, stručnjakinja za razvoj osobnih i sistemskih potencijala, više o njezinom radu saznajte ovdje

Arhiva