Zona
Jedite svjesno

JEDITE SVJESNO

Nesvjesno jedenje je tek površinski nivo ili vidljivi znak da problem leži u nečem drugom. To može biti npr. nisko samopoštovanje, problemi sa prihvaćanjem tijela, spor metabolizam, odsustvo ravnoteže, socijalne i kulturološke vrijednosti mršavosti i prejedanje prouzrokovano emocionalnim problemima doprinosi nesvjesnom jedenju a isto tako i nesvjesnim dijetama.

U lipnju ove godine bila sam jedna od sugovornica okruglog stola „Holistički pristup ravnoteži tjelesne težine“ gdje je dr. med. Aleksandar Soltyšik istaknuo: „Više od polovice stanovnika Hrvatske je pretilo, odnosno preko dva milijuna njezinih stanovnika pati od prekomjerne tjelesne težine. To Hrvatsku čini petom najdebljom nacijom u Europi!“ Točnije, prema iznesenim podacima, oko 64% muškaraca, odnosno 54% žena suočava se s pretilošću. Alarmantan podatak, zar ne?

Današnji hektički način života podrazumijeva našu apsolutnu dostupnost telefonskim pozivima, žurbu, multitasking, zaokupljenost bezbrojnim obavezama. Svoj smo um zatrpali pretežno bespotrebnim mislima koje nas opterećuju i ograničavaju, ne ostavljajući nam vremena ni prostora za nas same. Često se dešava da i one aktivnosti koje su nam emotivno značajne „odrađujemo“ mehanički i nesvjesno. Zamislite što se dešava s hranom koju svakodnevno po par puta serviramo na našem tanjuru. Zapitajte se: Jedete li dok gledate TV, za računalom, dok vozite? Imate li osjećaj krivnje dok jedete nešto što ne biste trebali? Osjećate li se loše kad ne dobijete za jelo ono što ste poželjeli? Jeste li opsjednuti onim što jedete? Kažete da volite jesti, a jedete toliko brzo da jedva možete osjetiti okus nakon prva dva zalogaja? Razmišljate li ponovo o hrani, netom nakon što ste završili s obrokom? Da li se nakon obroka osjećate bolje, ali samo nakratko? Jedete li zato što je sada vrijeme za ručak? Jedete li zato što ste gladni i jeste li uopće gladni?

Jeli ste godinama na uobičajen način i sve to dovelo vas je do točke kada ste odlučili izgubiti na težini tj. korigirati svoju tjelesnu kompoziciju i opće zdravstveno stanje, vjerojatno ste to činili na newtonovski (old fashion) način; koji se bazirao na formuli da moramo manje jesti i više se kretati. To je obično uključivalo mjesece svojevrsne torture. Svakodnevno odricanje od omiljene hrane, borbu sa napadajima gladi; osjećaj gladi tijekom većeg dijela dana; osjećaj izolacije dok drugi uživaju u hrani koju vole; vježbanje do iznemoglosti. Dakle, rezultate ste postizali uz puno muke a kad ste i došli do željene pozicije, niste ju uspjeli zadržati. Svaki neuspjeh provođenja bilo koje akcije takvog tipa producira nuspojave koje se pojavljuju kao osjećaj razočaranosti, obeshrabrenosti, pesimizma, krivnje i niskog samopoštovanja. Niste uspjeli jer niste imali dovoljno energije.

Kao što niste potpuno bili svjesni razloga jedenja tako su vjerojatno niste bili niti svjesni motiva zbog kojih želite izgubiti kilograme. Oni su bili eksternog karaktera. Takav je bio i način dolaska do cilja. Dijete su vremenski ograničene, pa je takva i njihova djelotvornost. One su vanjski autoritet definirajući vrstu namirnica, količinu i dinamiku njihovog konzumiranja bez respektiranja naših vlastitih prirodnih potreba. Nisu posvećene uzroku problema, a to su naše negativne misli, stavovi i uvjerenja.

Problem leži u nesvjesnosti. Posrijedi je dublja diskonektiranost od unutarnjeg dijela nas. No, ona nije uzrok, već rezultat kompleksnih procesa i povezanosti uma i tijela.

Nesvjesno jedenje je tek površinski nivo ili vidljivi znak da problem leži u nečem drugom. To može biti npr. nisko samopoštovanje, problemi sa prihvaćanjem tijela, spor metabolizam, odsustvo ravnoteže, socijalne i kulturološke vrijednosti mršavosti i prejedanje prouzrokovano emocionalnim problemima doprinosi nesvjesnom jedenju a isto tako i nesvjesnim dijetama.

Problemi nastaju iz složene kombinacije više čimbenika. U to spadaju biološki faktori (senzibilnost/temperament, niska razina serotonina), poremećaji raspoloženja (depresija, anksioznost, opsesivno-kompulzivni poremećaji), psihološki faktor, rana traumatska iskustva (seksualno zlostavljanje, rastava braka, smrt bliske osobe), obiteljski faktori (osjećaj napuštenosti i odbačenosti, otvoreni sukobi), socijalni faktori (odnosi, okolina, utjecaji grupe) te medijski utjecaji (izgledom opsjednuta kultura, obrađene fotografije modela). Sve to odvodi u nesvjesnost.

Nesvjesnost je rezultat distrakcije našeg najvrjednijeg kapitala – fokusa. A kako do fokusa? Dosljednom vježbom prakse mindfulnessa ili svjesnim bivanjem u trenutku ovdje i sada. Osvješćivanjem svega što se događa unutar i izvan nas u sadašnjem trenutku. Konceptom koji tradicije naroda s Istoka, Indijanaca, Huna, Polinežana koriste već stoljećima.

Da li je moguće stvoriti zdrav odnos prema hrani, izgubiti na težini i zadržati ju bez odricanja od omiljene hrane, bez osjećaja gladi i bez kažnjavanja tijela napornim vježbanjem? Odgovor je DA. Ali put između ovdje i tamo je, da bi se bilo ovdje i sada, zabavan – ali nije lagan i iziskuje dosljednu praksu.

„Da biste promijenili otisak tijela, morate naučiti preraditi software uma.“ — Deepak Chopra, M.D

Transformacijom uma možete transformirati tijelo jer tijelo i um usko su povezani.

Naše misli kreiraju naše životne okolnosti.

Bazična pretpostavka kvantne znanosti je da je sve energija.

Kvantni odnos s hranom počiva na konceptu da unutar svake osobe postoji snažna osoba - njena kvantna kopija - koja može promijeniti tijelo njenim umom. Nije riječ o mršavljenju, o kalorijama, o ugljikohidratima, o dijeti… Riječ je o stanju svijesti. Jezikom kvantne znanosti − to je rad s vibracijama. Podizanjem vibracije transformira se postojeća realnost i gradi nova. Nova iz vaših snova o idealnoj tjelesnoj težini i savršenom zdravlju.

Prakticiranje kvantnog pogleda na tijelo, um i hranu koji su sastavljeni od stalno fluktuirajuće energije koja neprestano teče i mijenja se na molekularnom nivou. Hrana je nesvjesna energija kojoj značenje dajemo mi projekcijom svojih umnih konstrukcija. Pa su tako energija i vaše misli i uvjerenja koje emitiraju vibracijsku frekvenciju ili signal. Događaji i situacije koje iskušavate samo su odgovori na emitirane misli i uvjerenja. Misli dokazano utječu na aktivnost tjelesnih stanica, stoga su uvjerenja ta koja uvjetuju materijalizaciju realnosti. Ako duboko vjerujete da će vas hrana udebljati, to uvjerenje usađuje se u tijelo stvarajući energetsku blokadu koja usporava vaš metabolizam.

Tijelo posjeduje vlastitu inteligenciju koja nam omogućava da dišemo, da nam srce kuca. Isto tako tijelo posjeduje i sposobnost samoiscjeljivanja, pa i samoiscjeljivanja prekomjerne težine. Ono već zna kako koristiti ono što mu je potrebno i eliminirati ono što mu ne treba. Sve što trebate učiniti je podržati tijelo, dati mu povjerenje i ono će samo od sebe napraviti ostalo. Razmišljate li o svojem tijelu kao neprijatelju? Pokušajte ovo: umjesto da se borite protiv svog tijela i da ste ljuti na suvišne kilograme, preformulirajte svoju točku gledišta. Mislite o svom tijelu kao savezniku u borbi protiv težine. Vjerujte svom tijelu − potpuno vjerujte njemu i njegovoj sposobnosti da se vrati u svoje najzdravije stanje; upravo kao što je sposobno zacijeliti ogrebotinu, ono je sposobno iscijeliti i prekomjernu težinu.

Kad je riječ o korigiranju odnosa s hranom i gubljenju težine potrebno je prihvatiti trenutno stanje u kojem jesmo, identificirati ograničavajuća uvjerenja, procesuirati ih, postati svjesni našeg uma, tijela, misli i osjećaja, steći dublju povezanost s nama samima i znati kvalitetno odgovoriti na naše potrebe.

Cilj je činiti svjesne jedinstvene izbore, odabrati i jesti hranu koja je vaša, koja vas čini živima, vibrantnima, zdravima, ali ne iz razloga težine, već zbog toga jer vam to daje energiju, radost i život, a time svaka vaša stanica iskušava harmonizirani protok energije i savršeno zdravlje.

U programu Quantum Extra Vital dijelim s vama iskustvo kako jesti i živjeti svjesno, a posebno kako će vam takva praksa pomoći brinuti o vašem problemu težine na miran i održiv način. Kroz program ćete imati priliku naučiti adaptirati praksu svjesnosti i integrirati je u prehranu, fizičku aktivnost i druge segmente vašeg života kako bi praksa svjesnosti postepeno postala bazični dio vašeg bivanja.

Jasna Šafar, certificirani life coach.

e-mail: jasna@quantum.com.hr

Arhiva