Zona
Fotolia 51883952 xs

INTERAKCIJA POZORNOSTI

Ono na što usmjeravamo pozornost stvara sadržaj u našem umu. Način na koji usmjeravamo pozornost stvara kvalitetu tog sadržaja. Naučite više o vrstama pozornosti.Ovladavanje pozornostima je esencijalna stvar u osobnom razvoju.

Ono na što usmjeravamo pozornost stvara sadržaj u našem umu. Način na koji usmjeravamo pozornost stvara kvalitetu tog sadržaja.
Postoje dvije vrste pozornosti: primarna i sekundarna.

Primarna pozornost odnosi se na svjesnost koja je povezana s jezikom, razmišljanjem, zadacima koje obavljamo i objektnim svijetom.
Sekundarna pozornost je usmjerena na sadašnjost, energiju i različite fenomene.

I jedna i druga pozornost su važne te imaju svoju funkciju.

Smisao primarne sposobnosti je preživljavanje, ona je zadužena za rješavanje naših problema vezanih za preživljavanje.

Smisao sekundarne pozornosti je kreativnost i komunikacija s kreativnim dimenzijama te multidimenzionalnim svemirom općenito.

Obje pozornosti mogu funkcionirati odvojeno, ali i zajedno na određenim stupnjevima. Ako je razvijenija primarna pozornost, ona će se usmjeravati isključivo na uvjetovanu realnost, na sigurnost, status, analize i rješavanje problema, socijalne potrebe. Ona ima minimalan pristup neuvjetovanoj realnosti, kreativnosti, jasnoći, miru i ostalim segmetnima koji se kriju u našem kreativnom dijelu.

Primarna pozornost izražava funkcije fizičkog pogleda i intelekta, sekundarna izražava funkcije energetskog tijela i intuicije u biološkoj korelaciji s centralnim živčanim sustavom.

Primarna pozornost povezana je sa sekundarnom pozornošću putem stimulacije pinealne žlijezde (koja je svjetlosno osjetljiva i bogata serotoninom) koja se odvija putem optičkog živca.

Stimulacija se pojavljuje prirodno tijekom sna, rezultirajući hipnagogičkim stanje slika koje povezuju budno i sanjajuće stanje. Iako su tijekom sna ove dvije pozornosti povezane, tijekom budnog stanja ta povezanost je latentna i vrlo se rijetko pojavljuje.

Ako je primarna pozornost dominantna (a kod većine ljudi jest) kognitivni procesi postaju rigidni, stvaraju se fiksacije i nemogućnost percepcije stvarnosti.

Edukacijski sustav zapadne civilizacije stavio je naglasak na primarnu pozornost i dao joj je a priori status. Inflacija primarne pozornosti rezultirala je vrstom mentalne tiranije prema tijelu, psihi i svijetu u kojem živimo, te je onemogućila razvoj velikih potencijala koji se nalaze u kreativnom dijelu čovjeka.

Primarna pozornost se još naziva i "um koji zna", a sekundarna pozornost naziva se "um koji ne zna".

Edukacijski sustav stimulira primarnu pozornost te nagrađuje "um koji zna". Naravno, nitko ne nagrađuje "um koji ne zna".

Razvojem sekundarne pozornosti aktivira se prirodni mehanizam koji regulira odnose dvaju pozornosti te ih stavlja u interaktivni odnos.

Otkrivajući i razvijajući smislenu interakciju između obje pozornosti izražava se puni čovjekov potencijal. Ovladavanje pozornostima je esencijalna stvar u osobnom napredovanju i razvijanju sposobnosti svjesne manifestacije realnosti.

Arhiva