Zona
Fotolia 86635796 xs

IDENTITETI I OBLIKOVANJE REALNOSTI

Velik dio našeg identiteta je usvojen automatski, protiv naše volje, nesvjesno i lakomisleno. Identifikacija je ukorijenjena u naš osjećaj sebe, self-image i pogled na svijet, te oblikuje našu realnost. Naučite više.

Poznajete li sebe? Slažete li se da ste pojedinac? Ja sam ja. Vi ste Vi. Mi smo pojedinac svaki za sebe. Pojedinačni aspekti stvarnosti imaju zasebne identitete. To je dio filozofske metafizike i kategorija potrebe da se razumiju karakteristike, aspekti, atributi, svojstva i osobine onog što "jest" u stvarnosti. U Trivium metodologiji, ovo se naziva „znanje-gramatika-ulaz prikupljanje podataka". Stvarnost, postojanje i svemir imaju varijabilnost, raznolikost i multiplicitet. Identitet razlikuje jedno od drugog. A je A. A nije B. Ovo je zakon identiteta.

Zakon identiteta: "Što god je, je."

Zakon ne-kontradikcije: "Ništa ne može istovremeno biti i ne biti".

Zakon Isključene sredine: "Sve mora biti ili ne biti".

Mi imamo identitet kao fizička bića, naša tijela. Imamo i identitete kao metafizička bića, naše svijesti. Kao self, imamo tijelo i svijest koja izvire iz tijela. Bez tijela, nema ni svijesti. Svijest je ne fizička, neopipljiva i "skriven nevidljivi duh" sa subjektivnom unutarnjom stvarnošću, te postoji i dolazi iz tijela u fizičkom, materijalnom i vidljivom obliku objektivne vanjske stvarnosti. Self, "identitet", "ja", također predstavljen pojmom "ega". Naš ego, "ja", naš identitet i osobnost, oblikuje i uvjetuje tijek našeg života, od rođenja do smrti.

Uvjetovani smo okolinom i različitim utjecajima. Okruženje uključuje sve što vidimo, čujemo, dodir, okus i miris. Okruženje uključuje roditelje, obitelj, društvo, medije i sve ostalo. Svi ti utjecaji u našim životima automatski utječu na nas, na podsvjesnoj i nesvjesnoj razini. Oni oblikuju naš osjećaj samopouzdanja, sliku o sebi kao i naš svjetonazor ili percepciju svijeta. Velik dio našeg identiteta je usvojen automatski, protiv naše volje, podsvjesno, nesvjesno i na lakomislen način. Mi možemo prihvatiti kontradiktorne informacije. Možemo "dvostruko misliti", održavati dva oprečna stajališta i zagovarati svaki od njih kada to odgovara našim stavovima o tome kako vidimo sebe ili svijet. Također možemo biti svjesni, voljni, svjesni i kritični spram informacijskog inputa koji obrađujemo, a primamo putem naših osjetila. Možemo potvrditi, razabrati, prosuđivati, razlikovati i procjenjivati informacije. To je ono za što se logika koristi. Na taj način kopiramo i kameleoni smo koji oponašaju uvjete oko nas. Možemo čak i preraditi, reprogramirati i mijenjati sebe, ako se odlučimo na to. Ili možemo ostati uvjetovani i programirani kao kopija, formirani uvjetima i diktatima društva.

Često se identificiramo s utjecajima na naše živote. Identificirati ćemo se s roditeljima, prijateljima, medijskim ličnostima, pa čak i idejama i vjerovanjima. Povezujemo i oblikujemo procjene vrijednosti tih utjecaja. Oni oblikuju, grade i čine naš identitet. Što više snage i utjecaja ovi uvjeti okoliša imaju na našu svijest i naš način života, više se vezujemo za njih. Ovdje se referiram na ovo oblikovanje, kondicioniranje i izgradnju našu samosvijesti, self-imagea kao našeg „ego-osobnost –identitet" konstrukta. Doživljaj sebe ne može biti odvojen od svjetonazora, jer pogled na svijet obuhvaća nas u tom svijetu. Postajemo vezani za utjecaje iz okoline, društva i svijeta. Naš identitet je dio onoga što jesmo. Ono što radimo je također dio onoga što jesmo. Vežemo se za ono što radimo kao dio onoga što jesmo, kao dio našeg „ego-osobnost-identitet" konstrukta.

Kada se vežemo za stvari, cijenimo ih više i identificiramo se s njima. Ta veza, identifikacija, vrednovanje i vezanost s onim što radimo i s čime smo identificirani, sprječava nas da budemo u mogućnosti da iskreno procijenimo, ocijenimo i prosuđujemo stvarnost koja proturječi našim uvjetovanostima. Vezanost nas čini slijepim pred stvarnošću.

Postoje složene i zamršene razine istine, Buddhine ocjene da je vezanost korijen patnje. To se odnosi na mnoge razine života, jer je vezanost ukorijenjena u naš „ego-osobnost- identitet" konstrukt, naš osjećaj sebe, self-image i pogled na svijet. Taj „ego-osobnost-identitet" konstrukt nas sprječava da iskreno sagledamo stvarnost.

Autor teksta je Kris Nelson, autor portala Evolve Consciousness

Arhiva