Zona
Fotolia 163663077 xs

HIDROLATI I NJIHOVE DOBROBITI

Upoznajte hidrolate i naučite koje su njihove dobrobiti za zdravlje i njegu  tijela. Hidrolate možemo koristiti na različite naičine zbog njihovog širokog spektra upotrebe. Saznajte više.

Hidrolate i eterična ulja najčešće povezujemo s aromaterapijom, no mora li to biti zaista tako? Možemo li koristiti eteričnim uljima i hidrolatima u svakodnevnom životu? Hidrolati nastaju kao nusprodukt u proizvodnji eteričnih ulja. Popularni su u kozmetici kao tonici, ali možemo ih koristiti i za njegu kože. Prirodnim načinom možete ublažiti razne tegobe ali i njegovati masnu, normalnu i suhu kožu. Jeste li znali da se hidrolati mogu dodati raznim jelima? Usudite se eksperimentirati te obogatite okus vaših obroka. Znamo da ćete pomisliti da su hidrolati pravi dar prirode kad vam kažemo da djeluju antiseptično, protubakterijski i protuvirusno. Eterična ulja su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljnog materijala destilacijom. Možemo ih koristiti na razne načine zbog širokog spektra upotrebe. Ulja se mogu inhalirati, stavljati u kupke ili lokalno utrljavati.

Hidrolat muškatne kadulje je dobar za njegu masne kože. Ima protuupalna i protudepresivna svojstva koji mogu doprinijet dobrom funkcioniranju endokrinog, mišićnog, probavnog i živčanog sustava.

Hidrolat lovora djeluje antiseptično, protubakterijski i protuvirusno. Koristi se kao vodica za ispiranje usta i grgljanje kod infekcija. Sprečava infekcije kože, tonizira ju i omekšava pa se može koristiti kao preparat za primjenu kod plikova herpesa, poslije brijanja i depilacije.

Hidrolat smilja djeluje protuupalno i zacjeljujuće, pa ga koristimo kod tretiranja ožiljaka, te za smirivanje nadražene kože. Njeguje i tonizira kožu s aknama i osjetljivu kožu. Odlično tretira prenapregnute mišiće, potiče smanjenje oteklina i bolova.

Hidrolat ružmarina je dobar mentalni i fizički simulant. Tonizira normalnu i masnu kožu, dobro njeguje vlasište. Potiče probavu i pomaže pri detoksikaciji organizma.

Hidrolat lavandina djeluje antiseptično, tonizirajuće i revitalizirajuće. Njime se dobro njeguje masna koža i koža sklona aknama. Hidrolatom lavandina se mogu spriječiti infekcija i crvenilo kože. Ublažava tegobe kod herpesa, dekubitusa i kozica.

Eterično ulje muškatne kadulje ima snažno relaksirajuće svojstvo čije težište djelovanja je na tegobama koje uzrokuju strest, pa se korištenje ovog ulja preporučuje kod lošeg raspoloženja, pesimizma, tjeskobe ili depresije. Upotrebljava se za tretiranje bolova kod menstrualnih bolova, PMS-a ili simptoma menopauze. Ublažava napetost i bol u mišićima. Olakšava iskašljavanje. Dobar je u njezi osjetljive i koži s aknama.

Eterično ulje lavandina ima antiseptična, analgetična,protuupalna i protugljivična svojstva. Može se koristiti za tretiranje bolova i ukočenosti mišića i zglobova ili pri pomoći prilikom tegoba dišnih puteva. Ulje potiče zacjeljivanje, pa se koristi prilikom oštećenja kože.

Eterično ulje ružmarina ima analgetična (ublažava bolove), mukolitična (potiče izlučivanje sluzi) i kefalična (potiče fokusiranost i sposobnost koncentracije) svojstva. Koristi se prilikom ublažavanja bolova u mišićima i zglobovima te kod glavobolja. Također, može se koristiti kod tegoba dišnog sustava (katara, uplae sinusa, bronhitisa i kašlja).

Eterično ulje smilja se koristi kod tretiranja modrica te kod upaljenih i proširenih vena. Djeluje protuupalno, smanjuje bol i umiruje pa ga koristimo kod raznih istegnuća ili bolova u leđima. Olakšava tegobe kod prehlada, gripe i groznice, kod upale sinusa i uha, te kod kroničnog i spastičnog kašlja. Zbog izrazito regenerativnog djelovanja koristi se kod zacjeljivanja svih vrta oštećenja kože i njenoj njezi.

Eterično ulje lovora djeluje protubakterijski, protuvirusno i protugljivično. Koristi se kod tegoba probavnog sustava (gubitak apetita, loša probava, nadutost) ili prilikom istegnuća, uganuća, artiritsa.
Kako potiče regeneraciju stanica, koristi se kod niza oštećenja i oboljenja kože. Olakšava tegobe dišnog sustava.

Više informacija o hidrolatima te kako ih nabaviti možete dobiti ovdje

Arhiva