Zona
Fotolia 71040933 xs

EVOLUCIJA MUŠKARACA

Današnji muškarci koriste drugačije kategorije za iskazivanje svojeg načina života, a time i seksualnih preferencija.Koje su to vrste muškaraca koje nas okružuju iz dana u dan? 

Heteroseksualac, homoseksualac ili biseksualac, samo su zastarjeli pojmovi za definiranje seksualnih orijentacija muškaraca, ali i žena. Današnji muškarci koriste drugačije kategorije za iskazivanje svojeg načina života, a time i seksualnih preferencija. Od pojave metroseksualaca prije nekoliko godina do danas, "vrste" muškaraca koji nas okružuju rastu iz dana u dan, a definiraju se kako po seksualnim preferencijama, tako i po načinu življenja. Stoga smo nabrojali nekoliko najučestalijih.

Metro, Ĺąber i retro -seksualci

Metroseksualci čine skupinu muškaraca koja u sebi otkriva žensku stranu, pa tako depiliraju prsa, lakiraju nokte, vode brigu o svom fizičkom izgledu, koriste razne kozmetičke preparate, usklađuju odjeću i brinu o frizuri. Oni su heteroseksualci koji posjeduju karakteristike koje stereotipno pripisujemo homoseksualcima. Uz metroseksualce se često veže narcisoidnost, budući da se usavršavaju do granica pretjerane samodopadnosti. Redovito posjećuju teretanu, čitaju časopise o muškom zdravlju, izlaze na popularna mjesta u gradu, te "vise" na gradskoj špici. Smatra se da su trend metroseksualaca započele kozmetičke kuće, kako bi proširile tržište i na mušku populaciju. Eksplozija metroseksualaca dobila je široke razmjere nakon što je kao primjer tipičnog predstavnika ove vrste predstavljen David Beckham, poznati nogometaš jednako popularan i među muškarcima i ženama. 

Upravo David Beckham, koji je nazivan i Ĺąber metroseksualcem, neizravno je izazvao pojavu nove generacije muškaraca - Ĺąberseksualaca, koje su kozmetičke kuće pokušale progurati, ne bi li još dodatno pokušale povećati prihode od kozmetičkih preparata za muškarce. Međutim, razlika između ta dva pojma nije bila najjasnija ni metroseksualcima, mada su tvorci pojma naglašavali da Ĺąberseksualci za razliku od metroseksualaca, osim što brinu o svom izgledu, moraju biti perfekcionisti na svim područjima - moraju biti inteligentni, profesionalno uspješni i strastveni. Za neuspjeh lansiranja Ĺąberseksualaca kriva je i činjenica da su na listi 10 najpoželjnijih Ĺąberseksualaca bili donedavno najpoželjniji metroseksualci, čime je razlika između ta dva pojma postala još neshvatljivija.

Retroseksualci su se pojavili kao reakcija na metroseksualce, čija su čista suprotnost. Retroseksualci ne troše vrijeme na uređivanje, ne zamaraju se izgledom i pokušavaju izgledati što muževnije i klasičnije. Često se bave lovom, a obavezno su i mesojedi, te u principu konzervativni likovi koji se ne trude živjeti zdravo i doživjeti 90 godina. Pojava retroseksualaca zabrinula je kozmetičku industriju koja je već računala na eksploziju prodaje muških preparata, no plastičnim kirurzima retroseksualci su dobro došli, jer iako su konzervativni, retroseksualci su spremni otići "pod nož" kako bi postigli što klasičniji izgled. Pa tako retroseksualci sve više korigiraju nos, čeljust, pa čak i presađuju dlake na prsima, ne bi li izgledali što muževnije. 

Modernije vrste

Nanoseksualci nisu opterećeni vlastitim izgledom, nego brojem i kvalitetom tehničkih pomagala koje posjeduju. Trude se biti što više u toku s najnovijom tehnologijom, te obavezno imati najnoviji mobitel, laptop, plazmu ili iPod. Provode strahovito mnogo vremena družeći se sa svojim "stvarčicama" , a čak prije odabiru druženje s laptopom nego sa ženom. Nanoseksualac je moderni muškarac koji ne može živjeti bez tehnologije.

Neoseksualci su pak najčešće neoženjeni poslovni ljudi, koji ne poznaju tabue u seksualnosti, pa tako seksualnost istražuju do njezinih krajnjih granica. Traže slobodu i individualnost u seksu, a vezani su za Internet i nove medije. Eksperimentiraju s prostitutkama, dominacijom, cybersexom i različitim pomagalima. Njihova zbirka pornofilmova sadrži scene poput snošaja diva i patuljka, te žena koja ušmrkavaju spermu, što smatraju seksualnošću novog doba.

In-vitroseksualac je, za razliku od neoseksualca, sretno oženjen muškarac s djecom, a krasi ga i popularnost u društvu. Ima uspješnu karijeru, dobro zarađuje, situiran je, vedar i druželjubiv, te živi u velikoj kući ili stanu. Jedina "mana" mu je to što redovito izbjegava seks pod izlikom da bi njega i ženu mogla čuti djeca.

Metaseksualci su muškarci koji savršeno razumiju seks, kako iz osobne tako i iz ženske perspektive. Za njih seks nije samo pitanje muškog i ženskog sjedinjenja, ni fizičkog ni psihičkog. U njihovom je središtu interesa sam seks, koji je savršen, a ništa izvan kategorije seksa nije toliko bitno. 

Antiseksualci su muškarci koji pobijaju tezu da su muškarci za razliku od žena konstantno zainteresirani za seks. Vjerovali ili ne, radi se o muškarcima koji ne vole seks, i to ne u znak protesta protiv seksualno otvorenog društva, već njih seks jednostavno ne zanima. Veći užitak od seksa pruža im bacanje smeća, košnja travnjaka, gledanje tv-a, čitanje knjige, šetnja gradom, sport ili spavanje. Sve, samo ne seks!

Makroseksualci su muškarci kojima libido hrani veličina općenito. Pa tako posjeduju što je moguće veći automobil, ogroman stan i najveći televizor. Stoga nose i glomaznu odjeću nekoliko brojeva preveliku, jedu duple porcije hrane, piju više od ostalih, te se ne zamaraju vlastitim zdravljem.

Nove vrste seksualnosti

Evo i nekoliko novih definicija same seksualnosti koje vrijede i za žene kako i za muškarce, a tiče se seksualne orijentacije.

Pomoseksualci su pripadnici moderne seksualne orijentacije koji se ne žele izražavati kao heteroseksualci, homoseksualci, a ni biseksualci. Preispituju granice seksualnosti, te se odbijaju deklarirati u bilo koju od društveno nametnutih kategorija seksualnosti.

Panseksualci, poznati i kao omniseksualci, vole i zaljubljuju se niti u muškarce niti u žene, već u osobe, nebitno kojeg su roda, odnosno spola. Za razliku od biseksualaca koji se zaljubljuju u muškarca ili ženu, panseksualci se zaljubljuju u "sve", otud im i naziv, budući da riječ "pan" na grčkom znači "sve". Panseksualcima nije bitno kojeg je spola ili roda osoba, te kojih je sklonosti ili preferencija, oni se jednostavno zaljubljuju u dušu osobe bez njezinog definiranja.

Arhiva