Zona
Fotolia 54354128 xs

EREKCIJSKA DISFUNKCIJA

Bez obzira koji uzroci pojave ovog poremećaja bili, bitno je zapamtiti da ti problemi ne bi smjeli biti tabu i da čim ih muškarac prije prizna, prije može započeti s liječenjem i poboljšanjem osobnog seksualnog života.

Muškarci manje pričaju o svojem zdravlju i problemima, pogotovo seksualnim, od žena, pa stoga manje pričaju o erekcijskim disfunkcijama, koliko god učestale one bile. Problem s erekcijom je nemogućnost postizanja i zadržavanja dovoljno čvrste erekcije kako bi muškarac mogao imati snošaj, bilo da uopće ne može postići erekciju, ili da je izgubi prije svršetka odnosa. Iako je istina da se spolnu nemoć stvarno doživi kad-tad gotovo svim muškarcima, ako se stanje ponavlja, medicinski se počinje nazivati erekcijska disfunkcija.

Što je erekcijska disfunkcija?

Premda smo već napomenuli da muškarci često nisu previše otvoreni kad je u pitanju problem povezan s njihovim seksualnim životom, jer se dugo smatralo tabu temu o kojoj se u patrijarhalnom društvu jednostavno ne govori, danas se ipak sve veći broj muškaraca odlučuje potražiti stručnu medicinsku pomoć. Poremećaj o kojem se do prije nekoliko godina znalo jako malo, a o kojem se najčešće govorilo tek kao o impotenciji, muškarci su doživljavali kao dokaz vlastite nemoći, nemuškosti i slabost i nesposobnost.

Termin erekcijska disfunkcija točniji je od impotencije, jer mnogi sterilnost, probleme s ejakulacijom, postizanje orgazma ili manjak snage i spolne moći također smatraju impotencijom, dok je erekcijska disfunkcija samo dio slike, koju prema brojnim istraživanjima do četrdesete godine osjeti čak 90% spolno aktivnih muškaraca, a smatra se problemom kad muškarac ima problema s održavanjem erekcije više od 25% vremena.

Za shvaćanje ove disfunkcije, potrebno je prethodno objasniti procese u organizmu koji predstoje erekciji. Unutrašnjost penisa sastoji se od tri cilindrične strukture, od koje dvije predstavljaju šupljikavo tijelo penisa, valjkaste tvorbe sačinjene od erektivnog tkiva isprepletenog krvnim žilama. Između njih se pak nalazi spužvasto tkivo unutar kojega se nalazi i mokraćna cijev ili uretra, a koja služi za izlučivanje urina i sperme.

Erekcija, kao i spolna uzbuđenost, prvo započinje u mozgu, odakle preko leđne moždine šalje živčane signale do završetaka živčanih vlakana u penisu, koji potom ''govore'' krvnim žilama da se opuste, prošire i propuste krv u penis što rezultira erekcijom. Kako krv nadire u šupljikavo tijelo, prazan prostor se širi i stvara pritisak na žile koje služe za otjecanje krvi. Taj pritisak zatvara krvne žile i sprečava otjecanje krvi. Budući da više krvi dolazi u penis nego što iz njega izlazi, penis se ukrućuje i nastaje erekcija. Nakon orgazma, pritisak na krvne žile prestaje i krv se ispušta iz penisa čime erekcija i prestaje.

Erekcija očito predstavlja vrlo složen proces u koji su uključeni mozak, krvne žile, živci i glatko mišićno tkivo unutar penisa, pa ako bilo koji od navedenih dijelova ne obavlja svoj posao na pravilan način, muškarac može biti u nemogućnosti postizanja ili održavanja erekcije. Iako se nekoć mislilo da do tegoba ovakve prirode dolazi zbog "problema u glavi", činjenica je da se gotovo 90% slučajeva disfunkcije događa zbog nekog fizičkog poremećaja u organizmu, a u svega desetak posto riječ o psihološkim problemima, koji su često i sami uzrokovani postojećom fizičkom tegobom.

Muškarcima se u prošlosti često znalo savjetovati da se u takvim situacijama ne brinu i neka se jednostavno opuste, pa će sve krenuti normalnim tijekom, no doktori danas smatraju da treba što prije potražiti pomoć, unatoč činjenici da kod većine muškaraca erekcijska disfunkcija ne utječe na njihov seksualni nagon.

Prema fizičkim uzrocima disfunkcija se obično svrstava u tri grupe: nedovoljan dotok krvi u penis, ne zadržavanje krvi u penisu ili kad živčani signali poslani iz mozga i leđne moždine ne dopiru do penisa. Nedovoljan dotok krvi može biti uzrokovan mnogim bolestima ili stanjima, a jedno od najčešćih je ateroskleroza, odnosno zakrčenje krvnih žila, gdje disfunkcija često predstavlja jedan od prvih simptoma bolesti. Ateroskleroza može biti uzrokovana dijabetesom, visokim krvnim tlakom, visokim kolesterolom ili pušenjem.

Kad se krv ne zadržava u penisu muškarac ne mogu održati erekciju tijekom spolnog odnosa, budući da se krv ne zadržava u penisu nego otječe iz njega, što može biti rezultat oštećenja glatkog mišićnog tkiva u penisu. Ne dopiranje živčanih poruka do penisa mogu pak uzrokovati mnoge bolesti, uključujući dijabetes, Parkinsonovu bolest ili multiplu sklerozu, ali i ozljede ili kirurški zahvati na penisu ili zdjelici, koji također mogu oštetiti živčana vlakna i prekinuti normalan prijenos informacija do penisa.

No erekcijska disfunkcija može biti i rezultat brojnim bolesti, kao što su bolesti bubrega, krvnih žila ili dijabetes, ali i nekih tegoba kao što su kirurški zahvati, ozljede, hormonalne neravnoteže, konzumacija alkohola, cigareta i droga, te konzumiranja brojnih lijekova kod kojih se može pojaviti kao uobičajena nuspojava (najčešće kod lijekova protiv visokog krvnog tlaka, depresije i alergija).

Liječenje

Prvi korak liječenja erekcijske disfunkcije isti je kao i kod drugih tegoba, a to je priznavanje postojanja problema, pogotovo ovakvoga i to kod muškaraca. Ovisno o povijesti bolesti i pregledu, liječnik će obično naručiti određene laboratorijske testove koji će mu pomoći u odluci o načinu liječenja. Liječnik će uz to i procijeniti postoji li neka bolest ili stanje na koje je potrebno posebno pripaziti prije liječenja, a s obzirom na to da spolni odnos tjera srce da radi brže i jače, muškarcima s određenim bolestima srca liječnik im može odrediti da ne bi trebali stupati u spolne odnose.

Nakon što su pokrivene sve mjere predostrožnosti, može se pristupiti liječenju, koje je u posljednjih dvadesetak godina znatno napredovalo. Kako među muškarcima raste svijest o erekcijskoj disfunkciji, te kako ih sve više prihvaća to stanje kao nešto s čime se treba suočiti i što treba liječiti, tako i liječnici dobivaju sve više informacija koje im mogu pomoći u istraživanjima i pronalasku novih i efikasnijih načina liječenja.

Postoje brojni načini liječenja, no danas najpopularniji i najefikasniji način je liječenje lijekovima, tzv. inhibitorima fosfodiesteraze tipa 5, koji najčešće sadrže aktivnu supstancu sildenafil, koja djeluje samo kad postoji seksualna stimulacija, jer povećava protok krvi u penis. Inhibitori fosfodiesteraze djeluju brzo i vrlo uspješno omogućuju postizanje i održavanje erekcije tijekom spolnog odnosa, a imaju mali broj nuspojava slabijeg intenziteta. Ipak, važno je posavjetovati se s liječnikom prije uzimanja ovih lijekova, budući da određena stanja i bolesti, kao što su bolesti srca i pri konzumaciji lijekova koji sadrže nitrate, stvaraju prepreku uzimanju ovih lijekova. Također, mora se paziti da osoba pri konzumiranju lijekova poput viagre ne počne pretjerano koristiti lijek, sama ne povećava prepisanu dozu i ne razvije ovisnost o takvim liječenjima. Uz to, erekcijska disfunkcija može se liječiti injekcijama, intrazretralno, uz pomoć vakuumskih pomagala, te prostetikom i implantatima.  Za slučaj pak da je uzrok disfunkcije psihološke prirode, potrebno je potražiti pomoć psihologa ili psihijatra, koji osobi može razgovorom pomoći da riješi bilo unutarnje, vanjske ili bračne, tj. probleme u vezi, koji pri učestalom javljanju, a ne rješavanju mogu dovesti do ozbiljnih kriza. Inače, kako biste saznali je li riječ o psihički ili fizički uzrokovanom problemu, možete pratiti noćne erekcije. Naime, muškarci normalno tijekom noći dožive erekciju od tri do pet puta, a svaka traje otprilike pola sata. Doktori vam mogu pomoći savjetima kako paziti na noćne erekcije i pratiti njihov dnevnik.

Bez obzira koji uzroci pojave ovog poremećaja bili, bitno je zapamtiti da ti problemi ne bi smjeli biti tabu i da čim ih muškarac prije prizna, prije može započeti s liječenjem i poboljšanjem osobnog seksualnog života. Zašto stoga gubiti vrijeme na živciranje i nezadovoljstvo, kad su to sve stvari koje liječnicima nisu nimalo strana, a rješenja problema su tako blizu?!

Arhiva