Zona
Fotolia 83793362 xs

DUHOVNI SKLAD I FIZIČKA KONDICIJA

Rijetki će duhovna zvanja vezati uz dobru fizičku kondiciju. Jedan od najvećih suvremenih duhovnih učitelja i međunarodno renomirani mirotvorac, pokojni Indijac Sri Chinmoy, uz meditaciju i molitvu, u duhovnu praksu uveo i sport.

Rijetki će duhovna zvanja vezati uz dobru fizičku kondiciju. No, koliko god to daleko bilo od pravila, istina je da bi naše fizičko tijelo trebalo biti u skladu s onim duhovnim. Tako je jedan od najvećih suvremenih duhovnih učitelja i međunarodno renomirani mirotvorac, pokojni Indijac Sri Chinmoy, uz meditaciju i molitvu, u duhovnu praksu uveo i sport! Ali ne na način da je pola sata dnevno vježbao fitness, već da je od sebe davao i više nego što bi netko na prvi pogled pomislio da je u stanju.
Moja filozofija je samonadmašivanje! Pokušavam ići iznad svoj sadašnjih granica i na taj način svaki čovjek može pronaći zadovoljstvo u samome sebi. Svi "znamo" svoje granice, ali ako se uzdignemo iznad njih postići ćemo ogromno zadovoljstvo, tvrdio je Sri Chinmoy.


Dizanje krava i ljudi

Karakteristika takve filozofije samonadmašivanja naročito se je vidjela kroz sport. Sri Chinmoy je sa svakom godinom svog života bio sve jači, te je mnoge oduševljavao u 70-im godinama života kad je dizao nevjerojatno teške objekte. Do lipnja 2004. godine izmjereno je da je s jednom rukom iznad glave podigao čak 7.027 osoba. U prosincu 2002. iz stojećeg položaja dizanjem mišića listova, u tri kruga dizanja, podigao je 100 krava na platformi, dok je dva tjedna ranije, u 6 krugova, iz sjedećeg položaja iznad glave podigao čak 1.000 janjadi. On je sam pak tvrdio da je ta snaga, koju je on tako zorno pokazivao, unutar sviju nas i da je on koristio samo moć svoje koncentracije, te da bi svi ljudi mogli učiniti isto što i on samo kad bismo se usudili pokušati i imali vjeru.

Evo što je Sri Chinmoy govorio za vrijeme života:
"Ne vježbam nikakve posebne vježbe, nemam poseban trening, već je to moja prirodna snaga. Vježbam samo fizičku izdržljivost i od uobičajenih vježbi dobivam snagu, koja mi omogućava da podižem teške utege. Pokušavam inspirirati druge ljude. Dižem teške utege, a oni mogu činiti nešto drugo. Svatko ima potencijal da učini nešto veliko i dobro za čovječanstvo. Tako ja dižem krave - Svete životinje u Indiji i pokušavam nekako inspirirati druge, koji mogu učiniti nešto svoje, čime će inspirirati svijet. Jer je inspiracija izuzetno važna."


Inspiracija najvećem obaratelju Guinnessovih rekorda

Sri Chinmoy je zaista inspirirao svoje brojne učenike, od kojih su neki upravo iskakali u odnosu na druge. Jedan od primjera jest Ashrita Furman, vlasnik trgovine u New Yorku koji je poznat ponajprije po tome što je postavio 189 službenih Guinnessovih rekorda, a trenutačno ih je neoboreno još 80. Vegan Ashrita je obarao rekorde na svih sedam kontinenata, u više od 30 zemalja, a posjeduje i službenu titulu "osvajača trenutačno najviše rekorda koje je jedna osoba zadržala tijekom određenog vremena". Od vožnje jednocikla unatrag, dugoprugaškog skakanja na pogo-štapu, nošenja boce mlijeka na glavi, pa sve do balansiranja čaša na bradi, kilometarskih kolutanja unaprijed i mnogih drugih zabavnih vještina, Ashrita prvenstveno pokazuje svestranu nadarenost, iako on sam tvrdi kako nikad nije bio dobar u sportu.

Atletski mirotvorac, ujedno i veliki umjetnik

Sve je stvar pomicanja granica, što mu je njegov Učitelj Sri Chinmoy vjerno prikazao, ne samo iskazivanjem u sportu već i doslovnim frcanjem kreativnog rada.
Tako da je skladao 12000 pjesama na bengalskom, još 7000 na engleskom, 50 na francuskom i 30 na latinskom - tako da je sveukupno blizu 18000 pjesama. Također je držao koncerte - preko 700 koncerata - svi su bili besplatni.

Sri Chinmoy je propovijedao svjetski mir, te je bio poštovan i uvažavan diljem svijeta, jer je univerzalna priroda njegove filozofije obuhvaćala i ohrabrivala ljude iz svih polja života, narodnosti i religija da zajedno rade na miru. Moć koja dominira ne može riješiti probleme svijeta. Moć koja voli može riješiti probleme svijeta, tvrdio je ovaj miroljubivi vođa, o kojem su samo riječi hvale imali Papa Pavao VI i Ivan Pavao II, ali i Mihail Gorbačov, Nelson Mandela, Majka Tereza i princeza Diana.

Osim koncerata, cijelo njegovo učenje, uključujući predavanja, radionice i vježbe, bazira se na misli kako bi duhovnost trebala biti pristupačna svima, pa je sve besplatno. Što je upravo i razlog njegovoj dostupnosti velikom broju ljudi, pa jedan njegov centar, kakvi postoje u 60-ak zemalja svijeta, postoji i u Zagrebu. U njegovom Centru uči se da se u svakom trenutku možemo izdići i ići naprijed, jer se vjeruje da je današnji cilj sutrašnji početak. No napominju da je temelj svega, pa tako i snage, ljubav, privrženost i predaja Bogu.

Arhiva