Zona
Fotolia 60279287 xs

AKCIJA BEZ AKCIJE

Wu-wei u prijevodu znači "bez akcije". Ovaj koncept često se koristi i u značenju "akcija bez akcije" ili "djelovanje bez napora". Wu-wei je vrlo važan koncept taoizma koji uključuje znanje kad djelovati, a kad ne djelovati.

Wu-wei u prijevodu znači "bez akcije". Ovaj koncept često se koristi i u značenju "akcija bez akcije" ili "djelovanje bez napora". Wu-wei je vrlo važan koncept taoizma koji uključuje znanje kad djelovati, a kad ne djelovati. Drugo gledište na ovaj koncept je to da wu-wei označava prirodnu akciju. Primjerice, drveće dok raste ono to čini bez činjenja. To bi značilo da djelovanje po wu-wei principu znači da znanje o tome kad i kako djelovati nije stvar promišljanja o tome (sad trebam učiniti xy akciju), već jednostavno dopuštanje da se stvari dogode prirodnim tijekom. Težnja prakticiranja wu-wei principa ide za time da se postigne stanje savršene ravnoteže i povezanosti sa svime, putem kojeg se čovjek stavlja u poziciju snažne, ali blage i nevidljive prirodne moći. Koncept "nenaporne akcije" je dio taoističkih borilačkih vještina, kao što je, primjerice, Tai chi.

Postoji magično opravdanje iza ideje o moći koju u sebi krije "nedjelovanje" koje se krije iza wu-wei principa. To opravdanje se krije u kineskoj teoriji sinkroniciteta koja kaže da se makrokozmos duplicira u mikrokozmosu. Princip wu-wei često se povezuje s vodom i njezinom prirodom. Iako je voda fluidna i blaga, ona ima moć uništavanja i najtvrđih stijena te pomicanja planina. Djelovanje po wu-wei principu ima istu snagu koja se odražava na kvalitetu života. Prakticiranjem ovog principa dolazi se u stanje u kojem se svemu dopušta da bude, bilo da se radi o ljudima, situacijama ili okolnostima. Svrha toga je prepoznavanje Tao-a u svim stvarima i prilagođavanje sebe njegovom putu. Wu-wei nije imagianarno stanje kojemu ljudi težu. Ono je itekako ostvarivo i u njega ulaze oni koji čine ponavljajuće radnje koje zahtijevaju energiju i koncentraciju. Wu-wei događa se atletičarima, praktikantima joge, studentima određenih škola meditacije i drugima. Većina koja doživi stanje wu-weia zna jedino da im se dogodilo nešto nevjerojatno, ali to ne mogu opisati riječima.

Pogledajte video i saznajte više:

Arhiva